אם תמיד חלמתם על לגדל גינת ירק קטנה ושופעת בגינה או במרפסת, אבל אתם מפחדים שזאת אחריות גדולה מידי, או שחס וחלילה תהפכו לרוצחי צמחים?! אז אל דאגה, גידול גזר זו התחלה נפלאה ובטוחה. לא רק שהגזר הוא בריא, מזין, טעים ונכלל בהמון מנות, אלא גם שהוא יחסית קל לגידול. אז בכתבה הזו ריכזנו לכם את כל הדגשים והטיפים הכי חשובים לגידול גזר, בואו נתחיל!

יש בירק השורש הצנוע הזה הרבה יותר ממה שנראה לעין. הגזר עבר עיבוד מזה אלפי שנים והוא נחשב לצמח דו שנתי. עובדה מרתקת, אך לפני שהם הפכו למצרך תזונה בריא, הם שימשו כצמחי מרפא. היוונים והרומאים הקדומים האמינו שעלי הגזר יכולים למנוע הרעלה. הגזר החל את דרכו באירופה ובאסיה והוא "בוית" באפגניסטן לפני 5000 שנה.
שופע ויטמינים ומינרלים – כולל בטא קרוטן, אשלגן, סיבים ונוגדי חמצון – גזר הוא מזון עשיר בחומרים מזינים ומושלם לאכילה גולמית או כמבושל, אפוי וכל מה שביניהם.
תנאי גידול לגזר – מדריך מזורז
- עונה – סתיו-חורף .
- שמש – שמש מלאה.
- השקיה – בינונית.
- פריחה – פריחה לבנה.
- גיזום – אין צורך.
- קצב צמיחה – בינוני.

מתי מגדלים גזר?
את הגזר זורעים בסתיו (בין ספטמבר לאוקטובר) ולוקח לו חמישה חודשים בערך עד שהוא גדל. חשוב לשתול את הגזר בעונה קרירה ולכן כדאי שלא לשתול אותו בשאר העונות שהן או חמות מידי או קרות מידי.
איך בוחרים ומכינים את אזור הגידול?
קודם כל הגזרים זקוקים למקום עם שמש מלאה, אבל אם ממש קשה לכם למצוא הם יוכלו גם לסבול צל חלקי. חשוב מאוד שהאדמה שבה שותלים את הגזר תהיה חולית ואוורירית, בשביל שהשורשים של גזר יוכלו להתפתח ללא מאמץ וכן כדי למנוע עיוותים בגזר.
גידול גזר בעציץ או אדנית – זה אפשרי?
באדנית רגילה? לא. אבל בעציץ או מיכל עם עומק של 40 ס"מ זה אפשרי, יחד עם זאת – תצטרכו כמות יחסית גדולה של מיכלים כדי להפיק ייבול משמעותי. רק שימו לב שהעציץ מנוקז היטב.
אז אחרי שהכנו את הכל - איך מגדלים גזר?
קודם כל, כדאי לכם לזרוע את הזרעים ישירות במקום שבו אתם מתכוונים לגדל את הגזר ולא לשתול אותו במקום אחד ואחרי כמה זמן להעביר אותו למקום אחר. השורשים של הגזר קצת מפונקים ולא אוהבים שמפריעים להם.
תזרעו את הזרעים בעומק של 1 וחצי ס"מ, ובמרווחים של-15 ס"מ אחד מהשני. כמו כן, חשוב מאוד גם לשמור על אדמה לחה עם השקיה רציפה ועקבית.
זכרו, סבלנות זה שם המשחק! לגזרים לפעמים לוקח זמן לנבוט ויכולים לקחת גם 3 -5 שבועות עד שהגזרים מתחילים להראות סימני חיים. אז תזכרו לא להיבהל אם הגזר שלכם לא מופיע כבר בימים הראשונים.
בנוסף, אחרי הנביטה שימו לב שאין יותר מדי צפיפות בין השתילים הקטנים, אם אתם מבחינים במרווחים של פחות מ-15 ס"מ, זה הזמן לדלל אותם, אחרת הם לא יצמחו טוב בצפיפות.
משוך בגזר – איך מוציאים את הגזרים המוכנים?
מוציאים את הגזרים כשהם מגיעים בערך לגודל האגודל שלכם או לפחות לקוטר 1 ס"מ. את הגזר מושכים בעדינות מהאדמה, אפשר לחפור מעט מסביב כדי להקל על העבודה.
טיפ: אחרי שהוצאתם את הגזרים, תחתכו מהם מיד את העלים – זה יאפשר לכם להאריך את חיי המדף שלהם.

גידול גזר משאריות – איך עושים את זה?
קודם כל חשוב להבין, שזה אפשרי לגדל גזר משאריות, אבל לא יצא לכם מזה ישר גזרים. זה לא עובד כמו בירקות אחרים כמו לדוגמה, בתפוחי אדמה, עגבניות או פלפלים. הרעיון בגידול גזר משאריות, זה בעצם להפיק ממנו זרעים, שאותם תוכלו לזרוע באדמה וליהנות בעוד כמה חודשים מגזרים חדשים.
אז איך עושים את זה?
תחתכו בערך 2 ס"מ מהקצה של הגזר, תמלאו מיכל רדוד עם קצת מים ותניחו את הקצה של הגזר כשהקצה שלו מפונה כלפי מעלה. אחרי מספר ימים, תבחינו שהגזר מתחיל לפתח שורשים ומלמעלה מתחילים לצאת עלים ראשונים. בשלב זה, תוכלו להעביר את הגזר לאדמה, להמתין לפריחה ולאחר מכן לאסוף את הזרעים – אותם תשתלו באדמה.
אז אחרי שקראתם את הכתבה ואתם מוכנים להיות מגדלי גזרים כישרוניים ביותר, למה אתם מחכים? או שתקנו זרעי גזר או שתשמשו בשאריות, ותיכנסו לעולם הגידול המדהים. ברגע שתצליחו לגדל גזר, אתם תבינו כמה זה קל לגדל עוד סוגי ירקות ותפסיקו לחשוש. אז בהצלחה!
אולי יעניין אותך?

בחירת פינת אוכל לגינה: איך עושים את זה נכון?
בין אם בבוקר עם הקפה, בערב עם כמה נשנושים או ביום שבת בצהריים עם כל המשפחה, ישיבה בפינת האוכל בגינה היא דבר מתבקש, על אחת

מה עדיף דשא סינטטי או דשא רגיל? יתרונות וחסרונות
אנשים רבים מתלבטים איזה סוג דשא לבחור לגינה שלהם, מצד אחד כל בעל בית מעוניין במראה ירוק של דשא טבעי ורענן עם ניחוחות קסומים של

הקמת גינה בשנת שמיטה מותר או אסור?
נושא שנת השמיטה חשוב לא רק עבור אלו שעוסקים בחקלאות למחייתם, אלא גם לגננים חובבים. אם גם אתם מתכננים להקים גינה או תוהים אם מותר

מגדיר סוקולנטים: שמות ותמונות של כל סוגי הסוקולנטים בישראל
כשלקוח פונה אליי ומבקש עזרה בהקמה של גינת סוקולנטים, אני תמיד מתרגש. בעיקר בגלל כל האפשרויות העומדות לפנינו, כל כך הרבה סוגי סוקולנטים, שדורשים כל כך

מדריך לגידול כרוב – איך לגדל כרוב טרי וטעים בבית?
מי לא אוהב כרוב? הוא מושלם בסלטים, בתבשילים או סתם בתור כרוב כבוש לנשנוש, וזה כבר ידוע שבנוסף לטעם המרענן והטעים שלו, הוא גם ידוע

מדריך לגידול אורגנו – איך לגדל אורגנו טרי וטעים בבית?
אורגנו – הוא צמח תבלין מוכר ואהוב על רובנו, מעבר לכך שהוא מרכיב חיוני במנות, החל מפיצה ועד רטבי פסטה, סלטים יוונים ותבשילים ספרדיים, הוא גם