הוא מכניס טעם לכל מנה, מעורר את התיאבון בתחילת הסעודה, מהווה חלק עיקרי במטבחים רבים ברחבי העולם והרכיב שמעניק לו את טעמו הייחודי – הקפסיאיצין – משמש כמשכך כאבים מקומי ואף מאיץ תהליכי החלמה מכיבים בקיבה. הפלפל החריף, גבירותי ורבותי – הירק שמככב כמעט בכל מנה בישראל, ותופתעו לגלות כמה קל ופשוט לגדל אותו בתנאים ביתיים.
היכרות ראשונית עם הפלפל החריף
למעשה, פלפל חריף הוא מונח רחב המגלם בתוכו מספר מינים שונים של פלפלים הנקראים פלפלת. הזן הידוע, המוכר והאהוב הוא הפלפלת השנתית – הפלפל חריף. הטעם החריף מגיע מתרכובת הנקראת קפסיאיצין הנמצאת בגרעיני הפלפל ומעניקה לו את תחושת העקצוץ האופיינית.
תחושת החריפות מתרחשת כאשר הקפסיאיצין נקשר אל קולטני הכאב בלשון ובחך.
הפלפל החריף נחשב למזון בריא ובעל סגולות רפואיות רבות: הוא עשוי להקל על מיגרנות וכאבי ראש, עשיר בוויטמינים, אשלגן, זרחן, גופרית ומגנזיום, מחזק את המערכת החיסונית ואף נמצא כיעיל להרזיה ויצירת שובע.
לפי עדויות ארכיאולוגיות, הפלפל החריף היה מהזנים הראשונים שבויתו בשיטת האבקה עצמית
תנאי גידול לפלפל חריף – מדריך מזורז
- עונה – אביב-קיץ.
- שמש – שמש מלאה
- השקיה – גבוהה
- פריחה – עלים ירוקים וענפים
- גיזום – מומלץ לקטום ענפים חלשים כדי לעודד צמיחה
- קצב צמיחה – מהיר.
- חולשה – כנימות ומזיקים אחרים.
גידול פלפל חריף – איך עושים את זה?
גידול פלפל חריף הוא משימה פשוטה וקלה מאוד: פשוט שותלים את זרעי הפלפל באדמה של גינת הירק שלכם, משקים, ומחכים לנביטה. אם אתם רוצים חיים קלים יותר – אתם יכולים פשוט לקנות שתיל מוכן.
המלאכה היא די פשוטה: זרעו זרעים באדמה, במרווחים של 50 ס"מ. זרעי הפלפל ינבטו היטב כמעט בכל קרקע אוורירית וקלה, אולם על מנת לגדל באופן אידיאלי את הפלפל ניתן להכין תערובת קרקע שתיטיב את תנאי הגידול של הפלפל ותסייע בגידול ירק יציב, בריא ובעל טעם חזק.
כדי להכין את תערובת הקרקע תזדקקו לקרקע גן פוריה, חול פשוט (כלומר, חול בעל מרקם גס יותר מקרקע של גן) וורמיקוליט או פרלייט. היחסים בין שלושת המרכיבים צריכים להיות שווים – דהיינו, שליש מכל חומר.
זריעת פלפל חריף
הטמינו את זרעי הפלפל בעומק שלא עולה על חצי סנטימטרים בתוך הקרקע. לאחר מכן יש לכסות את הזרעים ולהשקות את האדמה.
כעבור מספר ימים ועד כמה שבועות בודדים תסתיים תהליך הנביטה ובמהלך שלושת עד ארבעת החודשים לאחר הזריעה אתם תראו פלפלים חריפים בריאים, יציבים ומוכנים לקטיף.
שתילת פלפל חריף
כאמור, תוכלו לרכוש שתילי פלפל חריף במשתלה הקרובה לביתכם ואז רק לשתול אותו באדמה. אם אתם שותלים כמה ליד אחד השני, שימו לב שיש בניהם מרווחים של 50-50 ס"מ לפחות.
האם אפשרי לגדל פלפל בעציץ או אדנית?
זה כבר עניין של ההעדפה ואילוצי מקום. אם יש לכם מרפסת שטופת שמש, אתם לגמרי תוכלו לגדל פלפל חריף בעציץ, רק שימו לב שתצטרכו עציץ עם מינימום 20 ליטר. אדניות סטנדרטיות לא יתאימו לגידול פלפלים.
אקלים והשקייה
פלפל חריף זקוק להרבה שמש כדי שיצמח באופן אידיאלי ויקבל את הטעם החריף האופייני. על כן, ההמלצה היא למקם את העציץ או האדנית במקום שטוף שמש שמקבל קרני שמש ישירות, עם העדפה לגינה הפונה דרומה. באופן כזה, הפלפל יקבל שש שעות שמש מלאות – הנחוצות ביותר עבור גידול הפלפל, בפרט בשלבים הראשוניים של הצמיחה.
בכל הנוגע להשקיה, יש להשקות את הצמח באופן תדיר ועם זאת להיזהר שלא להגיע למצב שבו הקרקע רוויה ביותר מדי מים, כיוון שזה עשוי לגרום לריקבון בשורשים, הדרך הטובה ביותר לעשות זאת היא באמצות מערכות השקייה.
טיפים חשובים:
- קטימת הענפים החלשים תנתב יותר אנרגיה אל הענפים החזקים יותר של הצמח ותסייע להתפתחות חזקה ויציבה יותר.
- ניתן להוסיף קש וגבבה לקרקע ובכך להקל על תהליך הגידול ולשמור על הקרקע לחה ופורייה. כמו כן, הגבבה תעודד צמיחה ואף תמנע את הופעתם של עשבים שוטים למיניהם
- רצוי לא לשכוח לבצע פעולות בעלות השפעה חיובית על תהליך הצמיחה, כמו דישון הקרקע וניכוש עשבי בר מסביב לצמח.
החלק החשוב ביותר בגידול הפלפל החריף הוא ההשקייה – השקיית הפלפל מוכרחה להיעשות במינון מדויק, לכן אנו ממליצים על התקנת מערכות השקייה. יותר מדי מים – העלים יתחילו לפתח ריקבון. לחילופין, במקרה שבו יהיו מעט מדי מים – העלים יתחילו להצהיב ולהיראות יבשים.
דרך טובה לבדוק את מידת הרטיבות של האדמה היא לשים את האצבע בתוך האדמה ולהוציא אותה, אם היא רטובה – סימן שלא צריך להשקות. אם היא יוצאת יבשה לחלוטין – זה הזמן להשקות את הפלפל החריף.
מה לגבי מזיקים של פלפל חריף?
זאת שאלה נהדרת והאמת שיש לנו חדשות ממש טובות, פלפל חריף כמעט לא סובל מהמזיקים הנפוצים של הקיץ ואולי אתם הולכים להיות מופתעים, אבל פעמים רבות משתמשים בפלפל חריף כדי להדוף מזיקים מהגינה. יש אנשים שמסתפקים בשתילת פלפל חריף במקומות אסטרטגים, ויש כאלה שגם מכינים תרסיס פלפל שדוחה את רוב המזיקים הסוררים בגינה.
בין התופעות שהפלפל לא מוגן מפניהם – אלה וירוסים (שלצערנו אין יותר מדי לעשות מרגע הדבקה), מחלות עלים שנובעות כתוצאה מלחות יתר בעלים ושחור הפיטם – מעין השחרה וריקבון שנראים בקצה הפלפל. כדי להימנע מכך, הקפידו לספק לצמח השקיה סדירה ולהזין אותו אחת ל-3 שבועות עם הומוס נוזלי.
הגיעה שעת הקטיף!
כאשר הפלפל אדום ובוהק הדבר מסמן שהוא הגיע לשיא הבשלות שלו וזה הזמן לקטוף אותו. יש כאלו שיעדיפו לקטוף את הפלפל בשלב מוקדם יותר, כאשר הוא ירוק – מדובר בעניין של טעם.
כאשר אתם קוטפים את הפלפלים יש לנקוט בזהירות יתירה שלא לפגוע בענפים הסמוכים – ענפי הפלפל הם עדינים ושבריריים מאוד, בפרט כאשר מדובר בפלפלים צעירים – הקפידו לקטוף בעדינות.
ניתן לאכול מיד, לייבש, להקפיא או לאחסן במקרר.
זה הכל. סיימתם את המדריך הפשוט והקליל שלנו לגידול פלפל חריף בבית. זה הזמן שלכם לקפוץ למשתלה הקרובה, לרכוש זרעים או שתילי פלפל ולהתחיל במלאכה. כאשר הפלפלים הראשונים יתחילו לנבוט – שם תדעו שהקסם קורה, וזה פשוט שווה הכל. בהצלחה!
אולי יעניין אותך?
מה עדיף דשא סינטטי או דשא רגיל? יתרונות וחסרונות
אנשים רבים מתלבטים איזה סוג דשא לבחור לגינה שלהם, מצד אחד כל בעל בית מעוניין במראה ירוק של דשא טבעי ורענן עם ניחוחות קסומים של
הקמת גינה בשנת שמיטה מותר או אסור?
נושא שנת השמיטה חשוב לא רק עבור אלו שעוסקים בחקלאות למחייתם, אלא גם לגננים חובבים. אם גם אתם מתכננים להקים גינה או תוהים אם מותר
מגדיר סוקולנטים: שמות ותמונות של כל סוגי הסוקולנטים בישראל
כשלקוח פונה אליי ומבקש עזרה בהקמה של גינת סוקולנטים, אני תמיד מתרגש. בעיקר בגלל כל האפשרויות העומדות לפנינו, כל כך הרבה סוגי סוקולנטים, שדורשים כל כך
מדריך לגידול כרוב – איך לגדל כרוב טרי וטעים בבית?
מי לא אוהב כרוב? הוא מושלם בסלטים, בתבשילים או סתם בתור כרוב כבוש לנשנוש, וזה כבר ידוע שבנוסף לטעם המרענן והטעים שלו, הוא גם ידוע
מדריך לגידול אורגנו – איך לגדל אורגנו טרי וטעים בבית?
אורגנו – הוא צמח תבלין מוכר ואהוב על רובנו, מעבר לכך שהוא מרכיב חיוני במנות, החל מפיצה ועד רטבי פסטה, סלטים יוונים ותבשילים ספרדיים, הוא גם
מדריך לגידול לואיזה (לימונית) – איך לגדל לואיזה טריה וטעימה בבית?
זה לימוני, רענן, אפשר להכין מזה תה או חליטה נפלאה, להוסיף לתבשילים, מאפים ולכל מקום שרוצים טעם מתקתק – כן, ניחשתם נכון, זו הלואיזה הלימונית.