עגבניות זה אחד הגידולים המתגמלים ביותר עבור הגנן הביתי המתחיל פשוט בגלל שטעמן הרבה יותר טוב בהשוואה לעגבניות שמגיעות מהסופר. עגבניות שגדלו למדף הסופרמרקטים גודלו כדי לנסוע טוב ולהיראות טוב על המדפים זמן רב ככל האפשר; לדגדג את בלוטות הטעם שלכם זה לא בראש סדר העדיפויות שלהן. אז איך מגדלים עגבניות?! הכנו לכם מדריך שלם!
העגבניות מגיעות אלינו מאמריקה, כמו ירקות ממשפחת הסלוניים – כמו תפוח אדמה ותירס. הידעתם שהאירופאים לא היו בכלל מודעים לקיומן של עגבניות עד שהגיעו לשם! זה נתון די מטורף, כי היום באמת אי אפשר לדמיין מטבח נטול עגבניות עסיסיות וטעימות.
למרות שכיום אין מחסור בעגבניות והן צומחות בכל רחבי העולם, רובן גדלות בצורה מסחרית, המשמעות היא שהן מרוססות בחומרים שתפקידם לתת להן חיי מדף ארוכים (והם לא בטוח בריאים לנו), בנוסף הן נקטפות לפני שהן בשלות ואחרי שתגדלו עגבניות בעצמכם, אתם תגלו איזה הבדל מטורף יש בטעמים.
גידול עגבניות – המדריך המזורז
- עונה – אביב-קיץ.
- שמש – שמש מלאה
- השקיה – בינונית
- פריחה – פרחים צהובים
- גיזום – סאקרים
- קצב צמיחה – מהיר.
- חולשה – וירוסים, מחלות עלים, עש המנהרות
איפה אפשר לגדל עגבניות?
עגבניות הן צמחים סוב-טרופיים ולכן דורשות מיקום בשמש מלאה, למזלנו בארצנו זה לא כל כך מסובך. בנוסף, עגבניות זקוקות לאדמה פורייה מאוד. אם לדוגמה האדמה שלכם מאוד חולית (אופייני מאוד למישור החוף), אז תצטרכו להזין את האדמה שלכם לפני השתילה. בנוסף, הכינו מבעוד מועד מתקן הדליה כדי לאפשר צמיחה בריאה יותר – זכרו ששתיל עגבניות בריא עשוי להיות בגובה של עד 2 מטר ולייצר מאות פירות תוך שהוא תופס מקום קטן יחסית (כרוב תופס יותר מקום ומייצר רק ראש יחיד!). תכינו את הערוגות בגינת הירק שלכם היטב והוסיפו שפע של קומפוסט בזמן שתילה.
מה לגבי עציצים או אדניות?
ניתן לגדל עגבניות גם בעציצים אך קחו בחשבון שתזדקקו לכלי של מינימום 20 ליטר. פחות מזה, השתיל שלכם לא יצליח להתפתח כראוי. בנוסף, ניתן לשתול שתיל אחד בכלי – אל תנסו לדחוף כמה מהסיבה שסביר להניח שהם "יילחמו" על מקום ורובם ימותו. בנוסף, כשמדברים על גידול עגבניות בעציץ, השתמשו גם כאן בקומפוסט משובח בכמות נדיבה.
האם אפשר לגדל עגבניות בבית?
לא. עגבנייה זקוקה לשמונה שעות של שמש לפחות כדי לפתח פירות בריאים. תוכלו לגדל בבית רק עם תאורת גידול (מה שהולך לייקר לכם מאוד את חשבון החשמל).
מתי מגדלים עגבניות?
אם אתם מתחילים מזרעים, כדאי לעשות את זה בסוף פברואר עד אמצע מרץ בבית ליד אדן חלון שטוף שמש כדי שינבטו במהירות. תוכלו לקנות זרעים – או אפילו לסחוט עגבנייה לאדמה. לאחר שיש נביטה ראשונה ויוצא "עלה אמיתי" – מומלץ להעביר לשמש ישירה.
הערה חשובה לגבי זריעה מעגבניית סופר: שימו לב – בשיטה הזו לא תמיד יוצאות עגבניות, או שיכולות לצאת לכם עגבניות אבל לא להבשיל, בגלל שבסופרים מוכרים זני מכלוא. לכן עדיף לקנות תמיד זרעים ממקור אמין.
שתילת העגבניות
כאשר שתילי עגבניות כבר יציבים, יש להעביר אותם למיקומם הסופי כשהם בגובה 15 ס"מ. חפרו חור באדמה ושתלו את הצמח בעומק של 5 ס"מ. המרווחים בין העגבניות צריכים לעמוד על 60 ס"מ, (בעציץ ניתן לגדל שתיל אחד). זה הזמן להציב את מתקן ההדליה ולהעניק לשתיל העגבנייה שלכם תמיכה, תוכלו לעשות זאת באמצעות במבוק (השיטה הפופולרית), או עם הדליה הולנדית, בה קושרים חבל בין 2 מוטות, ומותחים חוט נוסף בצורה אנכית לכיוון העגבנייה, קושרים סביב הגבעול הראשי, שימו לב לא לקשור מהודק מדי, זכרו שהגבעול צפוי להיות עבה בהמשך, אז השאירו לו מעט מקום לגדול.
טיפול בעגבניות
הדבר העיקרי שתצטרכו לעשות פעם בכמה ימים, זה להוציא "סאקרים" חדשים שיוצאים לעגבניות כדי למנוע בזבוז אנרגיה על הצמח.
רגע, רגע. מה זה סאקרים בכלל? איך מזהים?
סאקרים אלה גבעולים חדשים שיוצאים בין הגבעול המרכזי לעלה – זה יראה לכם כמו "משולש" כשהסאקרים יוצאים מהמרכז. נהוג לגזום אותם בעיקר בגלל שהם לוקחים המון אנרגיה מהשתיל וזה עלול לפגוע בכמות היבול.
אם מדובר בסאקר קטן שרק צץ, תוכלו לצבוט אותו פשוט. אם מדובר כבר בענף יותר משמעותי, חתכו אותו עם מזמרה או סכין. במידה ופספסתם את המועד והסאקרים הפכו לענפים גדולים, מומלץ לוותר על גיזום כיוון שזה עשוי לפגוע בצמח יותר.
עובדת בונוס:
אפשר להשריש סאקרים ולהפוך אותם לשתילים חדשים!
כל מה שאתם צריכים לעשות, זה לשים אותם בכוס מים, לחכות שיוציאו שורשים ולשתול אותם באדמה. מהר מאוד יהיה לכם שתילי עגבניות חדשים שמניבים גם פירות.
- השקיה – עגבניות דורשות מים בצורה סדירה, יחד עם זאת – ממש לא אוהבות שמציפים אותם במים. יותר מים עלולים לגרום לריקבון שורשים ולהפוך את הצמח למפונק ופגיע בפני מזיקים. הוכח כבר שאם נותנים לאדמה להתייבש בין השקיות – זה משפר את הטעם של העגבניות, אבל תיזהרו – תנאי בצורת ואחריה השקיה כבדה עלולים להוביל לעגבניות "מפוצלות" (כשהקליפה של הפרי נסדקת). הדרך הטובה ביותר לוודא שהעגבניה מקבלת את כמות המים הנדרשת היא באמצעות התקנת מערכת השקייה אוטומטית לגינה.
- הפריה – צצו כבר פרחים? זה סימן שהעגבניות בדרך! עגבניות מאביקות את עצמן (או כמובן דבורים, פרפרים שעוזרים במלאכה), אבל אם אתם נמצאים בסביבה נטולת מאביקים ורוצים לוודא שבוצעה הפריה, תוכלו פשוט לנער בעדינות את הצמח בשעות הבוקר המוקדמות. תוך כמה ימים, תראו התחלה של עגבניות.
- קטיף – הגיע הרגע שחיכנו לו! העגבניות שלנו היו ירוקות תקופה (לרוב בין 3-4 שבועות) ולאט לאט התחילו לשנות צבע ולקבל גוון אדום ועז, זה השלב בו אתם יכולים לקטוף את העגבנייה! ברגע שהיא בשלה, היא תיקטף בקלות באמצעות תנועה סיבובית, או לחילופין אם יש לכם אשכולות, תוכלו לחתוך באמצעות סכין או מזמרה.
- אחסון – האמת? שאנחנו ממליצים תמיד לקטוף את מה שאתם רוצים לאכול באותו יום. אבל אם אתם רוצים לאחסן אותן בכל זאת, עדיף לעשות זאת באזור יבש וקריר. לא מומלץ לאחסן במקרר, בגלל שטמפרטורה נמוכה פוגמת בטעם.
גידול עגבניות ביתי זו חוויה נפלאה ואנחנו מבטיחים לכם שאחרי הצלחה אחת אתם לא תרצו להפסיק לגדל אותן בכל עונה מחדש. אם יש לכם עוד שאלות על גידול עגבניות או איך להקים את גינת הירק המושלמת? מוזמנים ליצור איתנו קשר, נשמח לעזור לכם 🍅
אולי יעניין אותך?
מה עדיף דשא סינטטי או דשא רגיל? יתרונות וחסרונות
אנשים רבים מתלבטים איזה סוג דשא לבחור לגינה שלהם, מצד אחד כל בעל בית מעוניין במראה ירוק של דשא טבעי ורענן עם ניחוחות קסומים של
הקמת גינה בשנת שמיטה מותר או אסור?
נושא שנת השמיטה חשוב לא רק עבור אלו שעוסקים בחקלאות למחייתם, אלא גם לגננים חובבים. אם גם אתם מתכננים להקים גינה או תוהים אם מותר
מגדיר סוקולנטים: שמות ותמונות של כל סוגי הסוקולנטים בישראל
כשלקוח פונה אליי ומבקש עזרה בהקמה של גינת סוקולנטים, אני תמיד מתרגש. בעיקר בגלל כל האפשרויות העומדות לפנינו, כל כך הרבה סוגי סוקולנטים, שדורשים כל כך
מדריך לגידול כרוב – איך לגדל כרוב טרי וטעים בבית?
מי לא אוהב כרוב? הוא מושלם בסלטים, בתבשילים או סתם בתור כרוב כבוש לנשנוש, וזה כבר ידוע שבנוסף לטעם המרענן והטעים שלו, הוא גם ידוע
מדריך לגידול אורגנו – איך לגדל אורגנו טרי וטעים בבית?
אורגנו – הוא צמח תבלין מוכר ואהוב על רובנו, מעבר לכך שהוא מרכיב חיוני במנות, החל מפיצה ועד רטבי פסטה, סלטים יוונים ותבשילים ספרדיים, הוא גם
מדריך לגידול לואיזה (לימונית) – איך לגדל לואיזה טריה וטעימה בבית?
זה לימוני, רענן, אפשר להכין מזה תה או חליטה נפלאה, להוסיף לתבשילים, מאפים ולכל מקום שרוצים טעם מתקתק – כן, ניחשתם נכון, זו הלואיזה הלימונית.