מערכות השקיה לגינה מהוות את הדרך היעילה ביותר לחסוך מעצמנו את העבודה המייגעת של השקיית הגינה באופן מדויק לאורך כל ימי השנה בלי להציף אזורים מסוימים ביותר מדי מים או לייבש בטעות אחרים.
פתרונות כמו צינור פשוט או אפילו משפך מים מתאימים אולי לכמה ארוגות ואגרטלים, אבל כשמדובר על גינות גדולות והרכב מגוון של צמחים, עדיף להפקיד את המשימה בידיה של מערכת ממוחשבת להשקיה.
מערכת השקיה ממוחשבת פועלת בדרך כלל באמצעות מחשב מרכזי אליו ניתן לתכנת כמה תכניות בהתאם לצורך ובאופן דינאמי. המערכת מצידה שולטת בהזרמת המים אל הצינורות, הממטרות או הטפטפות השונות.
באנלוגיה מעט גסה, אפשר להשוות זאת ממעבר בניקוי על ידי מטאטא ויעה שלא עולים כמעט, אבל גוזלים זמן וגם גורמים לכאבי גב לעומת שימוש בשואב אבק קומפקטי מהדור החדש (בוש, דייסון) או אפילו אוטומטי לחלוטין (אי-רובוט).
התקנת המערכת השקייה אוטומטית לגינה – עלויות ומחירים

העלות הממוצעת של התקנת המערכת תלויה בכמה גורמים:
- מורכבות המערכת
- אופי הצמחייה
- גודל הגינה
כשלוקחים בחשבון את כל שלושת הפרמטרים, המחיר של מערכת לגינות קטנות קטנות של פחות מ-15 מ"ר מתחיל אפילו ב-2,000 ש"ח אך גינות גדולות יותר של 80 מ"ר כבר זקוקות למערכות מורכבות מאוד שיכולות להגיע לעלות של -6,500 ₪ ואף יותר.
בכל מקרה, חשוב לקבל הצעת מחיר מסודרת עם כל הרכיבים (ראשים,מחשבים,ברזים,מתזים, טפטפות וכו'), מספר ימי עבודה מוערכים ועבודות תשתית נוספות אם ישנן.
הרכבת מערכת השקייה אוטומית
הרכבת מערכת השקייה כוללת כמה שלבים:
- בשלב הראשון של התקנת המערכת בודקים מה יהיה המקור המרכזי היעיל ביותר לאגירת ופיזור המים, אך לא פחות חשוב, הניקוז שלה. מכאן יוצא ראש ההשקיה שהוא אחד החלקים החשובים בה אם לא החשוב ביותר.
- בשלב השני צריך לבחור את מערכת הסינון הטובה ביותר מכיוון שלא כל מי ההשקיה בארץ הם מאותה איכות. בין סוגי הסינונים הקיימים אפשר לציין סינון רשת, דיסק פילטר, חול או חצץ וקיימת גם אפשרות של סירקולציה.
- בשלב הבא מתכננים את מערכת הברזים, הצינורות והטפטפות: כל ברז נפתח לכמה צינורות, הצינורות יושבים מתחת לאדמה והטפטפות או מתזים (המונח המקצועי לממטרה) מעליהם. כל סוג של צמחיה זקוק כמובן ללחצים וכמויות אחרות של מים. לדוגמה, לעצים בדרך כלל צריך ברז נפרד מכיוון שהם זקוקים לנפח גדול של מים.
בניית מערכת השקיה לגינה שכוללת גם דישון

מערכת השקייה ממוחשבת שכוללת גם אלמנט של דישון היא המילה האחרונה, אבל עדיין לא הפכה לסטנדרט. גם כאן מערכת דישון אוטומטית יכולה לחסוך לא רק זמן וכסף, אלא בסופו של דבר גם להעשיר ולשפר את מערך הצמחייה שיגדל בצורה בריאה יותר.
עם זאת, כאשר עושים שימוש בדישון, יש להקפיד הקפדה יתרה על האמצעים למניעה של זרימה חוזרת של המים (מז"ח) על מנת לא לפגוע באיכות מי המים ואף לגרום לסיכון בריאותי. ביקורת ניתן לעשות דרך משרד הבריאות ורצוי לעשות זאת מן הסתם דרך הצינורות המקובלים (תרתי משמע).
תיקון מערכת השקיה לגינה

חשוב לדעת: כמעט כמו עם כל טכנולוגיה אחרת, כך גם מערכות השקיה לגינה עוברות שינויים ושכלולים דרסטיים. החלקים הזולים והתדירים ביותר שיש לשים לב שלא נגרם להם נזק הם המטזים והטפטפות. אפשר להחליף או לתקן אותם כטלאי על טלאי, תלוי מהו המצב ומהו גיל המערכת.
מנגד, לעיתים קורה ואני נתקל בלקוח שהחזיק מערכת במשך 10 או 15 שנים, ואז הסיכוי שיהיה אפשר לתקן אותה על ידי החלפה של חלק אחד ספציפי או פירוק והרכבה פשוטים הוא לא גבוה. המערכות האלו, בטח הישנות יותר, הן לא מודולרית באופן שבו אפשר פשוט לפרק ולהרכיב אותן מחדש. למעשה, כל ניסיון לתקן בכוח כזה יכול רק להחמיר את המצב…
לכן, תמיד רצוי לבצע תחזוקה מקצועית למערכת ולא לחכות למצב שבו יחלו נזילות או חריקות.