זה לא סוד שהקרקע היא בסופו של דבר מקור החיים עבור רוב האורגניזמים על פני כדור הארץ ובראשם הצמחים אשר להם היא מהווה את מקור התזונה העיקרי. אנחנו אומנם מדשנים את הקרקע על מנת להעשיר אותה בחומרי כגון אלו, אך חיפוי הקרקע, או השכבה החיצונית שמכסה אותה חשובה לא פחות על מנת לשמור על המארג העדין שבה כך שיישאר זמין לצמחים.
למה צריך חיפוי הקרקע?
שומר על הלחות האדמה.
מגן מפגעי מתנאי מזג אוויר קשים כגון שמש ורוחות.
מעשיר את הקרקע בחומר אורגני הנצרך גם על ידי מיקרואורגניזמים שחיים בה.
אילו חיפויי קרקע נפוצים קיימים?
שבבי עץ (לעיתים נקרא גם "רסק עץ")
זהו אחד החומרים האורגנים היותר שימושים. כשאנחנו אומרים "אורגני" אנחנו מתכוונים לכך שהוא מתכלה מעצמו. למרות שמדובר ב-"שבבים", שבבים אלו הם כשלעצמם תערובת של גזעים שונים, ענפים ומחטים. המשמעות היא שזהו אחד החומרים היותר נפוצים בטבע והוא עובר ריסוק במכונה לאחר שנלקח משטחים כגון יערות קק"ל.
לכאורה נראה כי הזמינות שלו תהיה גבוהה, אך בגלל שבכל התהליך מעורבים לא אחת כמה שרשראות של מובילים וספקים (כגון קבלני חומרים), בסופו של דבר לצרכן הסופי לא תמיד קל למצוא אותו, וכל השרשרת הזו גם מייקרת אותו לא מעט (שק אחד יכול לעלות מעל ל-500 ₪!)
מעל לכל, העובדה שהוא מתכלה אומרת שהוא אינו פתרון חד פעמי שאפשר פשוט "לקמבן".
אבל אם הצלחתם לשים את ידכם עליו והתקציב שלכם מאפשר להשתמש בו כפתרון קבוע, בוודאי תשמחו לדעת שהוא משמש לכל אותן מטרות שהזכרנו ובעצם מכסה אתכם מכל הבחינות: שמירת לחות, הזנת אורגניזמים בקרקע, העשרה שלה וכו'. בנוסף, הוא מתאים למקומות בהם יש עצי פרי שמפילים פירות או כמויות גדולות של תפרחות. חיפוי אנאורגני היה גורם להם להתבלט על פני השטח ומאט מאוד את הפירוק שלהם.
טוף אדום לחיפוי קרקע
סלעי טוף הוא חומר חיפוי זמין וזול, רך ובעל נקבוביות. בשל הזמינות הגבוהה שלו, אפשר למצוא אותו בגינות ציבוריות ופרטיות רבות. מכיוון שהוא לא אורגני, הוא לא מתכלה ואין צורך להחליף אותו.
מבחינת שימושית, חיפוי קרקע בטוף משמש בעיקר למניעת של התאיידות נוזלים ושמירה על הלחות. תכונות אלו הופכות אותו לאופטימלי עבור שימוש כמצע שתילה בעל משקל סגולי נמוך. ניתן גם לעשות שימוש בטוף גרוס, אותו מהדקים בחוזקה לקרקע.
בונוס נוסף הוא מגוון הצבעים המושך את העין שנע בין אדום, חום לשחור.
אבנים לחיפוי קרקע
אבנים היא מעין קטגוריה בפני עצמה ואפשר לכלול בה בין היתר חלוקי נחל, חצץ ואבני מדרך מבזלת. לכל אבן כזו יש כמובן צורה ומרקם אחרים לחלוטין, כך שיש לבצע התאמה למקום הרצוי בגן. למשל, החצץ יכול לשמש כחומר ממלא ואילו מאבני מדרך אפשר ליצור שבילים בעלי מראה טבעי שקשה להתחרות בו.
לאבנים יש יתרון פרקטי נוסף : הן חוסמות היטב את קרני השמש. למה זה שימושי? בעיקר למניעה של צמיחת עשבים שוטים באזורים החשופים.
יתרון אחר: מכיוון שהמרקם שלהן קשה ואינו בעל נקבובית, הן יכולות להגן על מקומות בהם נע לעיתים ציוד כבד או יש סכנה לפגעי מזג אוויר סוער (ברד, גשמים חזקים מאוד וכו').