אנשים רבים בוחרים לשתול בגינה הפרטית שלהם דשא אמיתי ובכך בעצם מעלים את הסיכויים להופעת מזיקים שונים שיכולים לגרום למחלות דשא. דשא אמיתי, בריא וירוק יוצר מראה של חיים וטבעיות שכל בעל בית מעוניין שיהיה בסביבת ביתו.
אבל מה לעשות אם הדשא שלכם חולה ואיך מתמודדים עם מחלות דשא שונות שקיימות בישראל? כל המידע החשוב בהמשך המאמר – הישארו איתנו!
תוכן עניינים
אילו מחלות דשא מאפיינות את הדשא הארץ-ישראלי?
בטח לא פעם, יצא לכם להתבונן על דשא אמיתי ובריא – דשא ירוק ויפה, צומח ועשיר בעלים ירוקים וארוכים, מחזה יפה ומיוחד שממלא את הלב ומסמל עבורנו את הטבע.
מנגד, ודאי גם נתקלתם בדשא עם כתמים צהובים או חומים, עיגולים ומעגלים שיוצרים מכתשים ואולי אפילו דשא שחסרים לו עלים או דשא שמפסיק לצמוח – כל אלו מסמלים מחלות דשא שונות ומגוונות. נמטודות, דרבנים, ריזוקטוניה ופטריה בדשא – אלו הן רק מעט מהמחלות הנפוצות שהדשא יכול לחוות, אך בינתיים בואו ונתמקד בסממנים שיכולים להעיד לנו על מחלות דשא חדשות.
כיצד אפשר לזהות מחלות דשא?
מלבד מחזה הכתמים שכבר ציינו אותו, שמופיע בדשא חולה (כתמים צהובים, כהים או חומים), ישנם גם המכתשים המיוחדים שיכולים להופיע כאשר יש מחלות דשא.
בעצם, המכתשים הללו מופיעים בדרך כלל עם הופעת פטריה בדשא והולכים וגדלים עם הזמן אם לא מטפלים בהם. אם בצמוד לדשא שלכם ישנה גינת צמחים או ירק, אתם תשימו לב עם הזמן כי גם הפרחים והצמחים שלכם מתחילים לחלות ולאט לאט ייעלמו ויאכלו בידי מזיקים שונים שכבר מצויים בדשא עצמו.
גורמים ביוטים למחלות דשא: פטריה בדשא, ריזוקטוניה
אם לא יצא לכם לשמוע את המונח הזה, "ריזוקטוניה" היא תיאור לפטרייה בדשא ומופיעה בעיקר בחלקי דשא מוצפים ומלאים במים שיש בעיה אזורית באגירת המים סביבם. הפטרייה מתחילה לאכול את הדשא ולאט לאט מתרחבת גם לשאר אזורי הדשא ובסופו של דבר עלולה לפגוע גם בהם.
התקופה הנפוצה ביותר להופעת ריזוקטוניה הינה תקופת האביב ונמשכת עד סוף הקיץ. אם אתם מזהים כתם צהוב רחב ועמוק שגדל עם הזמן – כנראה שמדובר בסוג של פטריה בדשא. מומלץ להשתמש בערכת ריזיקה ודיפנס כדי למנוע את הפטרייה ומומלץ לרסס בעזרת הערכה את הדשא אחת לשבוע וחצי, מה שימנע מהפטרייה לפתח עמידות לאורך זמן. בכדי למנוע מהפטרייה להופיע גם שנה הבאה, מומלץ לבדוק את מקומות הניקוז המתאימים שלא יצא מצב שהמים יעמדו ותיווצר פטריה חדשה.
קרחות וחורים בדשא הנגרמים מנמטודות
הנמטודות הן יצורים אורגניזמים שנחשבים לזן תולעים מיוחד שמתרבה באופן מהיר במיוחד, ויכול לגרום לקרחות שלמות בדשא.
כדי לוודא הימצאות של נמטודות בדשא, יש לקחת דגימה מיוחדת למעבדה ולאבחן את הימצאותן. אחת האפשרויות לקטילה מוחלטת של נמטודות זה שטיפת דשא באמצעות סבון או מי חומץ ואם אתם מעוניינים בתהליך מהיר יותר שיקטול לחלוטין את הנמטודות, אז הדברת נמטודות ומזיקים אחרים יכולה לקטול את החרקים המזיקים אחת ולתמיד. הנמטודות עצמן מופיעות בחודשי הקיץ החמים, כאשר יש להן את התקופה המושלמת להתרבות.
גורמים א-ביוטים למחלות דשא
ישנם מצבים שבהם הדשא יחווה מראה לא שגרתי וחולה עקב שינויי טמפרטורה או בעיות מזג האוויר. בתקופות של בצורת, חוסר מים או עונות חמות במיוחד, הדשא יאבד מצבעו הירוק העסיסי ויכול בקלות להפוך לצהוב יותר וכל זאת עקב התייבשות של הדשא מחוסר במים ולחות. גם תקופות קרות במיוחד שאין בהן שמש לסירוגין, יכולות למנוע מהדשא לצמוח בצורה תקינה, מה שעלול לקטול את הצמיחה אפילו לחלוטין, ולגרום להופעת פטריה.
עם 'הגנן הנדיב': הדשא שלכם ירוק יותר מהדשא של השכן!
אחת הסיבות שלאנשים חשוב לשמור על הדשא שלהם היא, שהדשא מסמל סמל סטטוס ויופי בחלל הבית. רק נסו לדמיין כיצד נראית גינה שבה הצמחים והפרחים אכולים ונעלמים, הדשא אינו ירוק ומופיעים עליו כתמים או שמתחילים להופיע קרחות בדשא, פטריה בדשא, חורים בדשא וכתמים כהים ושחורים שיכולים להצביע על מחלות דשא שונות – כנראה שאף אחד לא היה רוצה לחיות ככה, שכן, הדבר מצביע על גינה חולה וגורם לאווירה של "הזנחה" ומראה גינה פחות אסתטית בלשון המעטה.
אם זיהיתם לאחרונה שהדשא שלכם חולה ואתם לא יודעים מה לעשות –צרו עימנו קשר ואנחנו נדאג שתקבלו דשא ירוק ובריא וגינה מרהיבה וצבעונית. צוות המומחים שלנו מבית 'הגנן הנדיב' בעלי ניסיון רב בטיפול במחלות דשא ושתילת שטיחי דשא טבעי אז אל תתפשרו על איכות – כי גם לדשא שלכם מגיע להיות ירוק ובריא!
שאלות ותשובות על מחלות דשא
מהו ריסוס דשא נגד פטריות?
ערכת ריזיקה ודיפנס תעזור לכם לקטול לחלוטין את פטריית הדשא. באמצעות ריסוס אחת לשבוע וחצי, הפטרייה תפסיק להתפשט.
מדוע יש כתמים שחורים בדשא?
כתמים שחורים וכהים בדשא מעידים על הופעת מכתשים שמצביעים על וירוסים דשא או פטריות דשא שיכולות להופיע בעיקר כאשר המים עומדים זמן רב ללא ניקוז כלל.
כיצד ניתן לזהות שמדובר המחלות דשא?
סממנים למחלות דשא הם: דשא עם כתמים צהובים, חומים או כהים), קרחות, חוסר צמיחה של הדשא וכדומה.