כשלקוח פונה אליי ומבקש עזרה בהקמה של גינת סוקולנטים, אני תמיד מתרגש. בעיקר בגלל כל האפשרויות העומדות לפנינו, כל כך הרבה סוגי סוקולנטים, שדורשים כל כך מעט תשומת לב, ונותנים המון בחזרה. הפעם נספר על סוקולנטים, על סוגי סוקולנטים בישראל, איך לטפל בסוקולנטים, וכל מה שחשוב לדעת, כדי לשלב את הצמח הנהדר הזה בגינה ובבית.
מה זה סוקולנטים?
הסוקולנטים הם צמחים בעלי עלים עסיסיים ובשרניים במיוחד, בעיקר בשל העובדה שהם מכילים תאים אשר אוגרים מים, אחד הסודות שמאפשרים להם לצמוח ולפרוח כמעט בכל מצב, ובכל מקום. מכאן אגב, שמם. שורש המילה סוקולנט במקור מלטינית, ופירושו עסיסי. הסוקולנטים מרוכזים בעיקר בשלושה איזורים בעולם:
- מקסיקו ודרום מערב ארצות הברית.
- בחלק הדרומי של אפריקה.
- במרכז אמריקה הדרומית.
גם בישראל, בעיקר בחלקה הדרומי, נוכל לראות זנים רבים של סוקולנטים צומחים להם בשמחה, וממלאים את המדבר בצבע ובחיוניות.
סוגי סוקולנטים נפוצים בישראל
מה שנהדר בסוקולנטים הוא שהם זקוקים לתנאי גידול מאוד נוחים (נפרט על כך בהמשך), בואו נמנה מספר סוגי סוקולנטים בישראל:
חלבלוב פלאנגן - EUPHORBIA FLANAGANII - מתאים לשמש מלאה
החלבלוב מגיע אלינו מדרום אפריקה, ואוהב לגדול בעיקר בקיץ ובאביב. הוא משתייך לקבוצה של סוקולנטים שנקראים "דמויי מדוזה", המשותף לקבוצה זו הוא הוא מרכז עגול וסוג של זרועות, שמזכירות מדוזה. לחלבלוב פריחה צהובה וריחנית, לכל אורך זרועותיו וגם במרכז הצמח, הוא אוהב אור חזק במידה של חצי יום בשמש ישירה, וכמובן, כמו שאר הסוקולנטים, מצע מנוקז היטב. בחורף אגב, הוא מתחדש בגוונים של סגול ובורדו, פשוט מושלם!
ליתופס אוקמפ - LITHOPS AUCAMPUAE
הצמח הנהדר הזה מגיע אלינו מדרום אפריקה במקור, והשם שלו אומר הרבה על מהותו. ליתופס משמעו דמוי אבן, וזה בדיוק סוג הצמח הזה, שנראה כמו חלוקי אבנים קטנות, מה שעוזר לו בטבע להסתוות ולשמור על עצמו. ליתופס גדל בעיקר באביב ובקיץ, ואוהב שמשקים אותו אחת לשבועיים שלושה לכל היותר, אחרת הוא לא עומד בזה. חשוב לציין שעם כמה שזה יישמע מוזר, הליתופס לא אוהב מים בחורף בכלל, זו התקופה בה הוא מתחדש ומחליף עלים, וההמלצה היא מש לא להשקות אותו מאוקטובר בערך עד אפריל, על מנת לתת לו להתחדש כראוי.
כפנית זיפנית - ECHEVERIA SETOSA
הכפנית מגיעה אלינו במקור מאיזור מקסיקו ומצפון מערב אמריקה הדרומית. הכפנית גדלה בעיקר בחורף וזו העונה האהובה עליה, במיוחד בישראל, שהחורף נחשב פה למתון. בקיץ היא נכנסת לסוג של תרדמה והאטה בצמיחה, ואין צורך להשקות אותה יותר מדי בעונת הקיץ, גם אחת לחודש זה מצוין, אחרת היא עשויה להירקב. הכפנית אוהבת מאוד אור שמש, ובקיץ כדאי לספק לה הצללה חלקית של כ-30%.
אסטרופיטום כוכבני - ASTROPHYTUM ASTERIAS
האסטריאס מגיע אלינו מאיזור מקסיקו, וכבר פחות נפוץ בטבע לצערנו. הוא קרוי כך מכיוון שאסטריאס הוא שם של כוכב ים שמזכיר מאוד את הצמח הזה. זהו קקטוס חסר קוצים, מקושט בנקודות לבנות וכדורי פרווה לאורכו. פורח בעיקר באביב ובקיץ. האסטריאס אוהב צל חלקי יותר מאשר חשיפה לשמש מלאה, מומלץ להניח אותו במיכל עם ניקוז, הוא יישאר שם בכיף אפילו כמה שנים, מכיוון שגדל לאט לאט.
קרסולה - CRASSULA - מתאים לשמש ישירה
הקרסולה מגיעה אלינו מדרום אפריק ומוזמביק, היא אוהבת לצמוח ולגדול בעיקר בחורף, מתמלאת בפריחה לבנה, ושלא כמו בני משפחתה הסוקולנטים הנוספים, אינה זקוקה להגנה מפני הגשם. הקרסולה אוהבת לקבל שמש ישירה כל היום, כמו גם שמש חלקית והצללה, היא פשוט זורמת היכן שתניחו אותה ולכן נחשבת לאחד מסוגי סוקולנטים בישראל הפופולאריים ביותר.
סביון כחלחל - SENECIO MANDRALISCAE
הסביון הכחלחל אוהב מאוד שמש ישירה ורגיש מאוד לקור, אך לא זקוק להגנה מפני השמש. זהו סוג גדול במיוחד שצבע עלי האצבע שלו הוא אפור כחלחל, יפהפה!
כידונן גולדן האני - SENSEVIERIA TRIFASCIATA
הכידונן מגיע לישראל מאיזור ניגריה, מזרח קונגו ומערב אפריקה בגדול. גולדן האני הוא אחד הזנים של הכידונן, יפהפה במיוחד. צומח בעיקר באביב ובקיץ, מעדיף הצללה חלקית מאשר שמש ישירה. הכידונן לא אוהב עודף מים בחורף, ויעדיף שלא תשקו אותו כלל בחורף.
אלווי - ALOE
המקור של הצמח הזה הוא באפריקה, ואנו מכירים את המקור יותר כאלוורה, אחד הצמחים המפורסמים בעולם. את הצמח הזה תוכלו לראות במספר גדלים ותפרחות יפהפיות, וזהו צמח שאוהב יותר את החורף. בקיץ אפשר להשקות אותו בכיף!
בשורה התחתונה, גינת עשבי תיבול תשדרג את החוויה שלכם במטבח ובשימושים רבים נוספים אם תקפידו לתת להם את החום והאהבה להם הם זקוקים. אתם מוזמנים ומוזמנות להמשיך לקרוא על גידול של עשבי תיבול נוספים בבלוג שלנו!
סוקולנטים לגידול בתוך הבית
- וורתיה– בעלת מספר מינים, ומה שמשותף לכולם הוא שהם מעדיפים את החורף ואת הצל, ולכן מתאימים מאוד לתוך הבית. הוורתיה לא דרושת תשומת לב יתרה ותשמח מאוד אם תניחו אותה בתוך הבית.
- גסטריה – הגסטריה אוהבת להיות בתוך הבית, אבל עם המון אור. שמש ישירה לא טובה לה, אבל כן כדאי להניח אותה במיקום מואר יותר בבית. צבע העלים שלה יכול להיות ירוק כהה, ירוק בהיר או לבן והיא גם פורחת ומרשימה ביותר עם פרחיה.
דוגמאות לסוקולנטים נשפכים
- סנסבריה (Sansevieria trifasciata) – ידועה גם בשם "חרבות שוודיה", מתאימה מאוד לגידול בתוך הבית ובחוץ, ומסתגלת לתנאים שונים של אור.
סדום (Sedum morganianum) – ידוע בשם "זנב החמור", זהו סוקולנט נשפך עם עלים קטנים ועגולים שנראים כמו חרוזים. מתאים מאוד לתלייה וגדל היטב באזורים חמים.
ריפסליס (Rhipsalis baccifera) – ידוע גם בשם "סוקולנט נשפך טרופי", הוא מתאים לגידול בתוך הבית במקומות עם אור עקיף או בצל חלקי.
איכנופורה (Echeveria 'Perle von Nürnberg') – בעלת עלים גדולים ועגולים, המתאימה לגידול בגינות סוקולנטים וכן בכלים להנחה על הרצפה או לתלייה.
סטרינג אוף פרלס (Senecio rowleyanus) – ידוע בשם "שרשרת הפנינים", זהו סוקולנט נשפך עם עלים עגולים קטנים הדומים לפנינים. מתאים לתלייה וגידול באזורים בהירים.
תנאי גידול סוקולנטים
אם הגעתם עד כאן אז כבר הבנתם שאחד היתרונות המובהקים של סוקולנטים הוא הטיפול הנוח והמינימלי שהם דורשים. כשזה מגיע לסוקולנטים, טיפול הוא אחד הדברים הכיפיים!
השקייה – טיפול בסוקולנטים הוא ממש מינימלי מבחינת ההשקיה. בתוך הבית אפשר להשקות אותם בעדינות אחת לשבוע בחורף, ואחת לשבועיים שלושה בעונות מעבר. בגינה, הם יכולים להשתלב עם הטפטפות, אבל אולי במרחק מה, מכיוון שיותר מדי מים לא ממש אהובים על סוקולנטים, והם עשויים להירקב מעודף מים. אם בחרתם להניח את הסוקולנטים בעציצים או מיכלים, ולא באדמה, חשוב לוודא שיש להם ניקוז בתחתית, אחרת המים ייערמו שם, וגם את זה הסוקולנטים לא ממש אוהבים.
אור שמש – כמו שכבר ראיתם, חלק מהסוקולנטים אוהבים יותר שמש, כמעט כולם, אך חלקם לא אוהבים שמש ישירה יתר על המידה. שימו לב שאתם מקבלים את ההנחיות הנכונות עבור הסוקולנטים שתבחרו, כדי לספק להם את מידת השמש הרצויה להם. אנחנו כאן כמובן כדי לסייע לכם לקבל את המידע שאתם זקוקים לו.
אולי יעניין אותך?
מה עדיף דשא סינטטי או דשא רגיל? יתרונות וחסרונות
אנשים רבים מתלבטים איזה סוג דשא לבחור לגינה שלהם, מצד אחד כל בעל בית מעוניין במראה ירוק של דשא טבעי ורענן עם ניחוחות קסומים של
הקמת גינה בשנת שמיטה מותר או אסור?
נושא שנת השמיטה חשוב לא רק עבור אלו שעוסקים בחקלאות למחייתם, אלא גם לגננים חובבים. אם גם אתם מתכננים להקים גינה או תוהים אם מותר
מדריך לגידול כרוב – איך לגדל כרוב טרי וטעים בבית?
מי לא אוהב כרוב? הוא מושלם בסלטים, בתבשילים או סתם בתור כרוב כבוש לנשנוש, וזה כבר ידוע שבנוסף לטעם המרענן והטעים שלו, הוא גם ידוע
מדריך לגידול אורגנו – איך לגדל אורגנו טרי וטעים בבית?
אורגנו – הוא צמח תבלין מוכר ואהוב על רובנו, מעבר לכך שהוא מרכיב חיוני במנות, החל מפיצה ועד רטבי פסטה, סלטים יוונים ותבשילים ספרדיים, הוא גם
מדריך לגידול לואיזה (לימונית) – איך לגדל לואיזה טריה וטעימה בבית?
זה לימוני, רענן, אפשר להכין מזה תה או חליטה נפלאה, להוסיף לתבשילים, מאפים ולכל מקום שרוצים טעם מתקתק – כן, ניחשתם נכון, זו הלואיזה הלימונית.
מדריך לגידול רוזמרין – איך לגדל רוזמרין טרי וטעים בבית?
מי לא אוהב תפוחי אדמה בתנור עם קצת רוזמרין? רוזמרין, עשב תיבול שחובה בכל גינה ומטבח, משדרג תבשילים, עם ניחוח חזק ובעל סגולות רפואיות רבות. קל מאוד