אולי תתפלאו לגלות, אבל החסה האהובה שהולכת עם כל סלט – סופר קלה לגידול ויותר מזה – אפשר לגדל אותה כמעט בכל מקום – באדמה, בעציץ או באדנית. החלק הכי טוב בגידול חסה בבית? זה שמהרגע שאתם שותלים אותה ומשתמשים בה, תוכלו לקטוף ממנה עוד ועוד – והיא תמשיך להתחדש כל עוד מזג האוויר מאפשר זאת. היא גדלה בקלות ובמהירות והיא חובבת מזג אוויר, קריר, עם התנאים הנכונים תוכלו לקטוף חסה מתוקה, פריכה וטעימה ישר מהערוגה לצלחת. אז מה אתם צריכים לדעת על גידול חסה? המשיכו לקרוא.
אם אתם לא אוהבים חסה, כנראה לא אכלתם חסה מתוצרת עצמית. יש מגוון רחב של זנים – רומית, ערבית, מסולסלת, אמריקאית וגם הסלנובה היוקרתית. מדובר בירק חד שנתית, אידאלי לגדל בסתיו ובאביב – היא משגשגת בטמפרטורות קרירות ואת רוב הזנים אפשר לקטוף כבר תוך 30 ימים!
מתי אפשר לגדל חסה?
כמו שאמרנו, חסה אוהבת מזג אוויר קריר, אתם יכולים לשתול אותה החל מספטמבר ועד מרץ. הרבה אנשים רוצים לגדל אותה בקיץ, אך מדובר בירק שצריך כמויות גבוהות של מים – והחסה לא חובבת ימים חמים וכן אינה סלחנית כלפי חוסר השקיה. בנוסף, גם אם תצליחו לגדל אותה בקיץ, החסה בגלל החום תרצה לצאת לפריחה, מה שייתן לעלים שלה טעם מר.
תנאי גידול לחסה – מדריך מזורז
- עונה – סתיו-חורף.
- שמש – שמש חלקית.
- השקיה – בינונית.
- פריחה – פרחים צהובים.
- גיזום – אין צורך.
- קצב צמיחה – מהיר.
- חולשה – יובש, שבלולים.
איך ואיפה ניתן לשתול חסה?
חסה ניתן לגדל בכל מקום – בגינת ירק סטנדרטית, בגינה במרפסת, על הגג או אפילו על אדניות שתלויות בחלון. כל עוד היא מקבלת שמש ויש צל חלקי – תוכלו ליהנות מחסה טרייה למשך כל העונה הקרה. אנחנו ממליצים להתחיל משתיל ולא מזרע – מכיוון שתהליך הנביטה עשוי לקחת זמן (חודש לפחות).
מבחינת הרכב אדמה – חסה גדלה בצורה הטובה ביותר באדמה מנוקזת וקרירה. תוספת של חומרים אורגנים כמו קומפוסט – תגדיל את הניקוז, תספק חומרים מזינים חיוניים ותשפר את תנאי הגידול של החסה שלכם.
מרחקי שתילה – את שתילי החסה יש לשתול במרחק של 40 ס"מ בין שתיל לשתיל ואם אתם שותלים אותם בערוגה אז 30 ס"מ בין השורות.
השקיה – חסה צריכה השקיה קלה, תכופה ועקבית. המטרה היא לשמור על האדמה לחה. קחו בחשבון שבגלל שאתם מגדלים אותה בחורף, היא תקבל באופן טבעי יחסית הרבה מים, לכן הקפידו גם לא להשקות אותה יותר מדי כיוון שזה עלול לגרום לריקבון בשורשים, מחלות וצמיחה איטית. פתרון ההשקייה הטוב והנוח ביותר הוא התקנת מערכת השקייה אוטומטית.
הגנה מפני מחלות ומזיקים
יחסית לצמחים אחרים לחסות אין יותר מדי מזיקים בחורף, למעשה הדבר היחידי שאתם עשויים לסבול ממנו במהלך גידול החסה זה שבלולים וזחלים שירצו לנשנש לכם מהעלים. הפתרון המועיל ביותר הוא פשוט להסיר אותם ידנית בכל בוקר, באיזה שהוא שלב הם יפסיקו להגיע. אם תגדלו את החסה שלכם לתוך הקיץ, החום עשוי להחליש אותה וכתוצאה מכך כנימות עלולות להרוס את העלים שלה. הפתרון במקרה הזה – הוא לא לגדל חסה בקיץ, כיוון שזו לא באמת העונה שלה, או לחילופין, לעודד טורפים טבעיים כמו חיפושית השבע וריסוס עם סבון אורגני ושמן נים.
איך קוטפים חסה?
יש 2 אפשרויות לקטיף חסה, הראשונה היא להמתין שהחסה תצמח לגודלה הסופי – ולהוריד את כל הראש. האפשרות השנייה, היא פשוט לקטוף כל פעם את העלים החיצוניים – כך שהיא תמשיך להתחדש ולצמוח מחדש כל פעם.
זהו – גידול חסה הוא בין הפשוטים ביותר ומומלץ מאוד עבור אנשים שרק רוצים להתחיל לגדל ירקות. אם יש לכם עוד שאלות מוזמנים להשאיר לנו תגובה, נדאג לענות לכם בהקדם.
אולי יעניין אותך?
מה עדיף דשא סינטטי או דשא רגיל? יתרונות וחסרונות
אנשים רבים מתלבטים איזה סוג דשא לבחור לגינה שלהם, מצד אחד כל בעל בית מעוניין במראה ירוק של דשא טבעי ורענן עם ניחוחות קסומים של
הקמת גינה בשנת שמיטה מותר או אסור?
נושא שנת השמיטה חשוב לא רק עבור אלו שעוסקים בחקלאות למחייתם, אלא גם לגננים חובבים. אם גם אתם מתכננים להקים גינה או תוהים אם מותר
מגדיר סוקולנטים: שמות ותמונות של כל סוגי הסוקולנטים בישראל
כשלקוח פונה אליי ומבקש עזרה בהקמה של גינת סוקולנטים, אני תמיד מתרגש. בעיקר בגלל כל האפשרויות העומדות לפנינו, כל כך הרבה סוגי סוקולנטים, שדורשים כל כך
מדריך לגידול כרוב – איך לגדל כרוב טרי וטעים בבית?
מי לא אוהב כרוב? הוא מושלם בסלטים, בתבשילים או סתם בתור כרוב כבוש לנשנוש, וזה כבר ידוע שבנוסף לטעם המרענן והטעים שלו, הוא גם ידוע
מדריך לגידול אורגנו – איך לגדל אורגנו טרי וטעים בבית?
אורגנו – הוא צמח תבלין מוכר ואהוב על רובנו, מעבר לכך שהוא מרכיב חיוני במנות, החל מפיצה ועד רטבי פסטה, סלטים יוונים ותבשילים ספרדיים, הוא גם
מדריך לגידול לואיזה (לימונית) – איך לגדל לואיזה טריה וטעימה בבית?
זה לימוני, רענן, אפשר להכין מזה תה או חליטה נפלאה, להוסיף לתבשילים, מאפים ולכל מקום שרוצים טעם מתקתק – כן, ניחשתם נכון, זו הלואיזה הלימונית.