הנענע ריחנית, בריאה, צומחת במהירות, ירוקה ומושלמת בתור תה או לתבשילים צמחוניים ובשריים כאחד. יש אפילו גלידות שמגיעות בטעם הנפלא הזה – אז מה יש לא לאהוב בנענע?
למען האמת, מדובר באחד הצמחים הכי אידאליים לאנשים שמעוניינים בגינת ירק ביתית קטנה או גינת תבלינים, הסיבה לכך היא בעיקר בגלל שנענע היא צמח מאוד עמיד וחזק, ככה שגם אם אתם "רוצחי צמחים" סדרתיים, תהיו בטוחים שתצליחו לעשות את זה בקלות. אז מה דרוש כדי לגדל נענע? המשיכו לקרוא ותגלו!

אפשר לומר שלא אתם אלה שמגדלים את הנענע – הנענע מגדלת את עצמה, כל שעליכם לעשות הוא להגביל אותה לעציץ או אדנית – למה? כי אם תשתלו אותה באדמה היא פשוט תשתלט על כל החצר שלכם… אולי זה נשמע לכם נחמד, אבל ביום שתרצו לשתול צמחים נוספים בגינה תגלו שזה אתגר רציני להיפטר מנענע כי שולחת שורשים רחוק מאוד.
יחד עם זאת, אין ספק שפינה מוגבלת לנענע שלכם יכול להיות רעיון נפלא, אחרי הכול מדובר בתבלין נפלא שמוסיף טעם פירותי וארומטי למאכלים. בנוסף, נענע שימושית מאוד לבעיות בריאות כמו כאבי בטן והקלה על כאב ראש.

תנאי גידול לנענע – מדריך מזורז
- עונה – רב שנתי (אך מומלץ לשתול בסתיו).
- שמש – שמש מלאה (אפשרי גם בחצי צל, אך הצמיחה תהיה איטית יותר)
- השקיה – כשהמצע מתייבש
- פריחה – בין מאי לאוגוסט
- גיזום – כל השנה
- קצב צמיחה – מהיר.
הכנות לשתילת נענע
נענע תגדל בשמש מלאה או בצל חלקי, אך היא בהחלט תיהנה מיותר שעות שמש. היא מסתגלת בקלות למגוון קרקעות – אך האידאלית עבורה זו אדמה מנוקדת היטב ועשירה בחומרים אורגניים. כמו שאמרנו בתחילת המאמר, אנחנו ממליצים מאוד לשתול את הנענע בעציץ או אדנית – אם אתם לא תגבילו אותה היא פשוט תשתלט לכם על כל החצר, לכן חשוב לעשות את ההתאמות הנכונות כשאתם חושבים על תכנון או הקמת גינה, אחרת המאמצים שלכם ירדו לטימיון. מבחינת גודל – תוכלו לשתול את הנענע באדנית של 5 ליטר או בעציץ בין 10 ל 50 או 70 ליטר – הכול תלוי בכם.
האדמה יכולה להיות תערובת מוכנה לגינון שקונים במשתלה ולתוך התערובת שופכים קומפוסט משובח – שכבה של לפחות 6 ס"מ כדי להוסיף חומרים מזינים וכן לשפר את הניקוז.
הזמן הטוב ביותר לשתול נענע יהיה בתחילת הסתיו או בתחילת האביב. קחו בחשבון שגם בארצנו, למרות שהחורף שלנו קליל – לנענע צעירה יכול להיות קשה להסתגל בתנאים של קור, וכך גם בקיץ – לשתול בשיא החמסין זה לא רעיון טוב כי השתיל יהיה חלש וחשוף לפגיעת מזיקים. לכן שתלו נענע בעונות מעבר.

גידול נענע – מה עוד צריך לדעת?
נענע אוהבת השקיה עמוקה ותדירה – איך יודעים מתי להשקות? תקעו את האצבע באדמה ובדקו אם החלק העליון של הקרקע יבש, אם כן – השקו את הנענע. במידה ועדיין לח, אל תציפו בעוד מים. ייתכן שבקיץ תצטרכו לבדוק בתדירות גבוה יותר ואם אתם רוצים להגביר את הלחות ולהאט את קצב האידוי של המים, הדרך הטובה ביותר לוודא שהנענע מקבלת את כמות המים שהיא צריכה היא באמצעות מערכות השקייה אוטומטיות, כמו כן אנחנו ממליצים לכם לדאוג לחיפוי אדמה – זה יכול להיות עשבים שהתייבשו, קש, עלים שנשרו ועוד.
בנוסף לכל זה, שימו לב שאתם דואגים להאכיל את הנענע עם הומוס נוזלי או יבש אחת לשבועיים/חודש, ההומוס מזין את האדמה והנענע ומספק לה חומרים חיוניים שמחזקים אותה. שימו לב שאתם פועלים לפי ההנחיות בתווית.
איפה ניתן לגדל נענע?
כפי שציינו לאורך המאמר, ניתן לגדל נענע כמעט בכל מקום בתנאי שדואגים לה לקצת אור שמש ומים, זה יכול להיות בגינת התבלינים הביתית שלכם, במרפסת ואפילו על אדן החלון.
קטיפה ושימושים לנענע
צמחי נענע גדלים בצורה הטובה ביותר כאשר הם נקצרים לעיתים קרובות יותר. אתם יכולים לקטוף באמצעות "צביטה" של החלק העליון. הטעם הטוב ביותר של הנענע מתרחש לפני הפריחה, לאחר מכן – היא מקבלת טעם מעט מריר. כדאי להשתמש בעלים טריים, אך ניתן גם לשמר ולהקפיא אותם –או לחילופין לייבש אותם. להקפאה, קוצצים את העלים דק ושמים בתוך מגש קוביות קרח עם מעט מים. בכל פעם כשאתם זקוקים לנענע – פשוט קחו קוביית קרח ותוסיפו למחבת. האפשרות היא השניה, היא להכין צרור של עלי נענע, לקשור ולתלות במקום מאוורר אך מרוחק מכל לחות. כהעלים יהיו יבשים לחלוטין – תוכלי לשים בצנצנת ולהשתמש בהם לכל מטרה.
מבחינת השימושים של הנענע – במטבח, הנענע זוכה להערכה רבה בזכות הטעם המרענן שלה.
במשקאות – ניתן לשלב אותה בתה, מים או לימונדה.
בנוסף, עלי נענע משתלבים היטב עם עופות, דגים אך גם אפונה, גזר ותפוחי אדמה.
תוכלו לשמור על הנענע אחרי הקטיף באמצעות או ייבוש או הקפאת עלים.
אולי יעניין אותך?

בחירת פינת אוכל לגינה: איך עושים את זה נכון?
בין אם בבוקר עם הקפה, בערב עם כמה נשנושים או ביום שבת בצהריים עם כל המשפחה, ישיבה בפינת האוכל בגינה היא דבר מתבקש, על אחת

מה עדיף דשא סינטטי או דשא רגיל? יתרונות וחסרונות
אנשים רבים מתלבטים איזה סוג דשא לבחור לגינה שלהם, מצד אחד כל בעל בית מעוניין במראה ירוק של דשא טבעי ורענן עם ניחוחות קסומים של

הקמת גינה בשנת שמיטה מותר או אסור?
נושא שנת השמיטה חשוב לא רק עבור אלו שעוסקים בחקלאות למחייתם, אלא גם לגננים חובבים. אם גם אתם מתכננים להקים גינה או תוהים אם מותר

מגדיר סוקולנטים: שמות ותמונות של כל סוגי הסוקולנטים בישראל
כשלקוח פונה אליי ומבקש עזרה בהקמה של גינת סוקולנטים, אני תמיד מתרגש. בעיקר בגלל כל האפשרויות העומדות לפנינו, כל כך הרבה סוגי סוקולנטים, שדורשים כל כך

מדריך לגידול כרוב – איך לגדל כרוב טרי וטעים בבית?
מי לא אוהב כרוב? הוא מושלם בסלטים, בתבשילים או סתם בתור כרוב כבוש לנשנוש, וזה כבר ידוע שבנוסף לטעם המרענן והטעים שלו, הוא גם ידוע

מדריך לגידול אורגנו – איך לגדל אורגנו טרי וטעים בבית?
אורגנו – הוא צמח תבלין מוכר ואהוב על רובנו, מעבר לכך שהוא מרכיב חיוני במנות, החל מפיצה ועד רטבי פסטה, סלטים יוונים ותבשילים ספרדיים, הוא גם