כולנו מכירים את הפטרוזיליה – היא משתמשת אותנו לעיתים קרובות בתיבול המנות האהובות עלינו, אבל התועלת שלה חורגת הרבה יותר מלבד טעמה הנפלאה: היא מספקת מגוון תכונות בריאותיות, עם שפע של ויטמינים מועילים, מינרלים ונוגדי חמצון. יש אנשים שנוהגים לשתות חליטות פטרוזיליה הודות לסגולותיה הרבות. אז אם חשקה נפשכם בפטרוזיליה אורגנית בגינה שתוכלו לקטוף ממנה עלים טריים בכל יום – הכנו לכם מדריך מפורט לכל הדרכים לגדל אותה.
הפטרוזיליה היא צמח דו שנתי שגדל יחסית בקלות בגינה, בעלת עלים ירוקים-כהים ומשולשים (לעומת הכוסברה, שהרבה נוטים להתבלבל, עלים לא מחודדים). היא צומחת הכי טוב במזג אוויר קריר עד האביב, בקיץ קצת יותר קשה לה והיא נוטה לפרוח מהר.
רוב זני הפטרוזיליה גדלים בקצב בינוני ויגיעו לשיא אחרי 60 יום מזריעה, שיעורי הנביטה שלהם נמוכים ביחס לעשבי תיבול אחרים, לכן אנחנו ממליצים בחום להתחיל משתילים.
איך מגדלים פטרוזיליה? המדריך המזורז
- עונה – סתיו – אביב
- שמש – שמש מלאה
- השקיה – בינונית
- פריחה – פרחים לבנים.
- קצב צמיחה – בינוני.
איך מגדלים פטרוזיליה בגינה – המדריך המלא
איפה: כמו הרבה עשבי תיבול אחרים, פטרוזיליה יכולה לגדול בגינת תבלין בחוץ וגם באדניות או בעציצים, זה באמת תלוי בהעדפה שלכם. אם אתם רוצים לגדל פטרוזיליה בתוך הבית – זה אפשרי, רק חשוב למקם את העציץ ליד חלון שטוף שמש. גם בחוץ יש לבצע את השתילה במקום שמשי (וכמובן בעונה יחסית קרירה, סתיו או אביב).
מתי: למרות שפטרוזיליה היא צמח שקל מאוד לגידול משתיל, הנביטה יכול להיות תהליך איטי יותר מצמחי תבלין אחרים. אם אתם בכל זאת רוצים להתחיל מזרעים, יש לבצע זאת לפני שנהיה קר מדי. להנבטה מהירה יותר תוכלו להשרות את הזרעים במים למשך הלילה לפני שזורעים אותם.
אדמה: שתלו פטרוזיליה באדמה לחה, דשנה, ומאווררת היטב. שלבו באדמה גם קומפוסט עשיר בתחילת עונת הגידול.
שמש: פטרוזיליה מסתדרת טוב גם בסביבות שמש מלאה וגם בשמש חלקית. אם אתם שותלים פטרוזיליה בתוך הבית, דאגו לגדל אותה ליד חלון שטוף שמש.
מים: למרות שהפטרוזיליה צומחת במיטבה באדמה לחה, היא יחסית סובלנית וסלחנית לתקופות ללא מים.
מרווח: מרווחי הזריעה צריכים להיות 5 ס"מ והמרווח בין השורות 15 ס"מ. עומק זריעה: 0.5 ס"מ.
ליד מי אפשר לשתול? שתלו פטרוזיליה לצד עגבניות, תירס ואספרגוס. אם יש לכם ורדים בגינה, שתילת פטרוזיליה בקרבת מקום משפרת את הבריאות והארומה של הוורדים.
איך לקטוף פטרוזיליה?
פטרוזיליה בדומה לכוסברה, אפשר לקטוף כל פעם קצת – והיא תמשיך להתחדש ולגדול. בחרו לקטוף את העלים הצעירים, תמיד העדיפו לקטוף מסביב ולא מבפנים – זה יעודד צמיחה והתחדשות מהירה יותר של הצמח. לקראת סוף העונה (באביב) כדאי כבר לקטוף את כל הצמח, או לחילופין – להשאיר לפריחה ולשמור את הזרעים לשנה הבאה.
מעולה! קטפתי פטרוזיליה, אך איפה אני מאחסן אותם?
בגדול – רצוי לקטוף ולאכול את מה שאתם צריכים, זה היתרון המרכזי בגינת ירק ביתית. אבל אם אתם בכל זאת קטפתם יותר מדי – תוכלו לאחסן את הפטרוזיליה ב-2 דרכים: מיובשת או טרייה, כאשר את הטרייה יש להכניס את הגבעולים למים ובמקרר, את הפטרוזיליה המיובשת -כשמה יש לייבש אותה, תופסים צרור, קושרים עם חבל ובמקום מאוורר ומוצל תולים אותה. לאחר שהיא מתייבשת מפוררים אותה ומאחסנים בצנצנת אטומה.
מקווים שהמדריך הזה עזר לכם. יש לכם עוד שאלות? מוזמנים להשאיר לנו תגובה ונדאג לחזור אליכם בהקדם עם תשובה.
שיהיה בהצלחה ובתיאבון!
אולי יעניין אותך?
מה עדיף דשא סינטטי או דשא רגיל? יתרונות וחסרונות
אנשים רבים מתלבטים איזה סוג דשא לבחור לגינה שלהם, מצד אחד כל בעל בית מעוניין במראה ירוק של דשא טבעי ורענן עם ניחוחות קסומים של
הקמת גינה בשנת שמיטה מותר או אסור?
נושא שנת השמיטה חשוב לא רק עבור אלו שעוסקים בחקלאות למחייתם, אלא גם לגננים חובבים. אם גם אתם מתכננים להקים גינה או תוהים אם מותר
מגדיר סוקולנטים: שמות ותמונות של כל סוגי הסוקולנטים בישראל
כשלקוח פונה אליי ומבקש עזרה בהקמה של גינת סוקולנטים, אני תמיד מתרגש. בעיקר בגלל כל האפשרויות העומדות לפנינו, כל כך הרבה סוגי סוקולנטים, שדורשים כל כך
מדריך לגידול כרוב – איך לגדל כרוב טרי וטעים בבית?
מי לא אוהב כרוב? הוא מושלם בסלטים, בתבשילים או סתם בתור כרוב כבוש לנשנוש, וזה כבר ידוע שבנוסף לטעם המרענן והטעים שלו, הוא גם ידוע
מדריך לגידול אורגנו – איך לגדל אורגנו טרי וטעים בבית?
אורגנו – הוא צמח תבלין מוכר ואהוב על רובנו, מעבר לכך שהוא מרכיב חיוני במנות, החל מפיצה ועד רטבי פסטה, סלטים יוונים ותבשילים ספרדיים, הוא גם
מדריך לגידול לואיזה (לימונית) – איך לגדל לואיזה טריה וטעימה בבית?
זה לימוני, רענן, אפשר להכין מזה תה או חליטה נפלאה, להוסיף לתבשילים, מאפים ולכל מקום שרוצים טעם מתקתק – כן, ניחשתם נכון, זו הלואיזה הלימונית.