גידול בצל זה דבר פשוט יותר ממה שחושבים: אם אתם יכולים לחפור בור קטן באדמה, אתם יכולים לגדל בצל בקלות, אבל אתם כן צריכים לדעת כמה דברים לפני. מזיקים מעטים מפריעים להם והצמחים סלחניים מאוד, בנוסף – לאורך כל הצמיחה אפשר להשתמש בחלקים שונים מהצמח וליהנות ממנו, כמו לדוגמה הגבעולים שיוצאים ממנו זה למעשה הבצל הירוק שאנחנו כל כך אוהבים. והכי חשוב? בצל הוא היבול האולמיטיבי שיכול להיות – כמעט בכל מרק, תבשיל, רוטב או מוקפץ מתחיל בבסיס המוכר: בצל! אז איך עושים את זה בדיוק? כל המידע בהמשך.
בצל אוהב להתחיל את חייו כשמזג האוויר עדיין קריר – כשמתחיל להתחמם, הוא מתחיל למקד את האנרגיה ביצירת פקעות. זו הסיבה שבארץ, הסתיו הוא הזמן הטוב ביותר לשתול בצל. אם אתם מתכננים לגדל בצל מזרעים, קחו בחשבון שתצטרכו להתחיל להנביט אותם כבר בספטמבר, כי לוקח להם יחסית זמן לנבוט. לאחר הנביטה, לוקח לבצל שלושה עד חמישה חודשים להגיע לגודלו הסופי, תלוי בגורמים שונים.
איזה סוגי בצלים יש?
ככלל, קיימים 5 סוגים של בצלים, בצל סגול, צהוב, "שאלוט", הקלאסי הלבן והירוק (במאמר זה נתמקד בבצל הסגול והלבן).רוב הבצלים חריפים לפני הבישול אך קיים זן שהוא מתוק ממש כמו פרי (מדהים!). הסוגים שעליהם נדבר במאמר זה הם:
- הבצל הסגול: ידוע גם בכינויו "בצל אדום" ו"בצל ספרדי", ובו משתמשים בעיקר לסלטים משום שהוא בעל מתיקות עדינה. מצוין בתנור ולאחר אפייה ממושכת, הוא מתרכך וטעמו המתוק יוצא החוצה לעולם.
- הבצל הלבן: נמצא בכל שוק ובכל בית ומשמש למגוון רחב של שימושים, מתרופות סבתא ועד בישול במטבח הביתי.
האם יש הבדל בין גידול בצל לבן ולבין גידול בצל סגול?
מבחינת תנאי גידול – אין שום הבדל בניהם, ההבדל היחידי הוא בטעם ומבחינת "חיי מדף" – בצל לבן חזק יותר בהשוואה לבצל הסגול. במאמר הזה אנחנו נשתמש במונח "גידול בצל" – אך הוא נכון לכל הצבעים.
תנאי גידול לבצל – מדריך מזורז:
- עונה – סתיו – חורף.
- שמש – שמש מלאה.
- השקיה – בינונית.
- גיזום – אין צורך.
- קצב צמיחה– בינוני.
- חולשה –מזיקים: זבוב הבצל, תולעים.
מרחק שתילה – מרחק שתילה והזריעה צריך להיות לפחות– 6-7 ס"מ.
עומק שתילה – יש לשתול את הבצל בעומק של עד 30 ס"מ ולא יותר.
השקיה – יש לדאוג לאדמה רטובה עד לגדילה של 70% מגודל הצמח. לאחר מכן יש להפחית בכמות ההשקיה על מנת למנוע ריקבון.
אופן הדישון –בצל מגיב מעולה לקרקע עשירה ולכן מומלץ מאוד להשקיע בדישון ולפזר קומפוסט ליד הבצלים.
איפה מגדלים בצל לבן - באדמה או אדנית?
ההמלצה שלנו היא לגדל את הבצל באדמה בגינת ירק יחד עם ירקות נוספים. גידול הבצל בעציץ פחות יתאים בעיקר מבחינה פרקטית: מכל שתילה יוצא בצל אחד, אז כדי ליהנות מיבול משמעותי תצטרכו כמות גדולה של עציצים.
האם ניתן לגדל בצל לבן משאריות בצל?
בשונה מירקות כמו עגבניות ופלפלים או פירות כמו אננס, שאנו מכירים שניתן לשים באדמה את שאריותיהם או זרעיהם ולגדלם בקלות, בבצל זה קצת יותר מסובך.
הבצל הוא פקעת, והמשמעות היא שמכל פקעת יוצא בצל אחד.
היות ואנו אוכלים את הפקעת (הרי היא הבצל עצמו), והשאריות לא יכילו את כל החלקים לצמיחה לא נוכל לגדל בצל משאריות.
טיפ קטן מאיתנו – אם נשתול בצל שלם (בלי לפגוע בפקעת עצמה), ברגע שהבצל ישלים את תהליך הצמיחה שלו (עד לשלב התפרחת והזרעים), יהיה ניתן לקחת את הזרעים ולשתול אותם על מנת להנות מבצלצלים נוספים.
בונוס – קיים זן ייחודי של בצל שמתפצל למספר בצלים (בד"כ לשני פקעות)
אז מאיפה משיגים בצל סגול או לבן לגידול?
לרוב מדובר בזרעים או פקעות מוכנות שמגיעות במארז וניתן למצוא במשתלות אורגניות, גננים, או אנשי חקלאות במידה ואתם מכירים. אם אתם מתכננים לזרוע בצל – קחו בחשבון שלוקח לו המון זמן לנבוט, לכן, כשמדובר בגידולים ביתיים, עדיף כבר לרכוש פקעות מוכנות ממשתלה.
מה הקשר בין העלים לגודל הבצל?!
עובדה מעניינת -ככל שיהיו יותר עלים כך הבצל שלכם צפוי להיות גדול יותר.
שימו לב – הרבה אנשים מתפתים וגוזמים את העלים של הבצל – יחד עם זאת, אם תעשו זאת, הבצל שלכם כאמור יצא קטן יותר, לכן תימנעו מכך…ותרשו לו להתפרע.
איך נדע שהבצל שלנו מוכן והגיע הרגע להוציא מהאדמה?
- הבצל יבצבץ מהאדמה.
- לבצל היבש יש עלים מאוד דומים לבצל הירוק. העלה שהיה "העלה המרכזי" יגיע לשיא גובה מסוים שלאחריו יתחיל לצנוח, העלים יתקפלו ויראו עייפים במקצת.
- בשיא הבשלות הבצל עצמו יהפוך להיות חום – צהוב.
- במידה וכלל הסימנים למעלה מתקיימים, זה הזמן להוציא את הבצל מהאדמה!
לא כדאי להתמהמה עם זה – אם תשאירו אותו זמן רב מדי באדמה הוא עלול להירקב. על מנת להוציא את הבצל יש לקחת כף גינון, לחפור בעדינות סביב הבצל, לדחוף עם הכף עם הבצל החוצה ובמקביל למשוך אותו בעדינות.
לאחר הוצאת הבצל מהאדמה, יש לתת לו לאבד את הנוזלים שבו על ידי השארתו בשמש ישירה למשך כשלושה ימים. לאחר מכאן יש להוריד לבצל את העלים והשורשים ורק אז אפשר להעבירו למקום מוצל ויבש.
מקווים שאהבתם את המדריך ועכשיו אתם מוכנים לגדל בצל גם בבית.
יש לכם עדיין שאלות? יכולים להשאיר תגובה, נדאג לחזור אליכם בהקדם!
אולי יעניין אותך?
מה עדיף דשא סינטטי או דשא רגיל? יתרונות וחסרונות
אנשים רבים מתלבטים איזה סוג דשא לבחור לגינה שלהם, מצד אחד כל בעל בית מעוניין במראה ירוק של דשא טבעי ורענן עם ניחוחות קסומים של
הקמת גינה בשנת שמיטה מותר או אסור?
נושא שנת השמיטה חשוב לא רק עבור אלו שעוסקים בחקלאות למחייתם, אלא גם לגננים חובבים. אם גם אתם מתכננים להקים גינה או תוהים אם מותר
מגדיר סוקולנטים: שמות ותמונות של כל סוגי הסוקולנטים בישראל
כשלקוח פונה אליי ומבקש עזרה בהקמה של גינת סוקולנטים, אני תמיד מתרגש. בעיקר בגלל כל האפשרויות העומדות לפנינו, כל כך הרבה סוגי סוקולנטים, שדורשים כל כך
מדריך לגידול כרוב – איך לגדל כרוב טרי וטעים בבית?
מי לא אוהב כרוב? הוא מושלם בסלטים, בתבשילים או סתם בתור כרוב כבוש לנשנוש, וזה כבר ידוע שבנוסף לטעם המרענן והטעים שלו, הוא גם ידוע
מדריך לגידול אורגנו – איך לגדל אורגנו טרי וטעים בבית?
אורגנו – הוא צמח תבלין מוכר ואהוב על רובנו, מעבר לכך שהוא מרכיב חיוני במנות, החל מפיצה ועד רטבי פסטה, סלטים יוונים ותבשילים ספרדיים, הוא גם
מדריך לגידול לואיזה (לימונית) – איך לגדל לואיזה טריה וטעימה בבית?
זה לימוני, רענן, אפשר להכין מזה תה או חליטה נפלאה, להוסיף לתבשילים, מאפים ולכל מקום שרוצים טעם מתקתק – כן, ניחשתם נכון, זו הלואיזה הלימונית.