מי לא אוהב כרוב? הוא מושלם בסלטים, בתבשילים או סתם בתור כרוב כבוש לנשנוש, וזה כבר ידוע שבנוסף לטעם המרענן והטעים שלו, הוא גם ידוע בסגולותיו הרפואיות הרבות. כנראה שבטיול שלכם בסופר הכרוב מופיע בקביעות בעגלה, אך האם אי פעם חשבתם לגדל אותו בעצמכם? לא רק שמאוד קל לגדל את הכרוב, הוא גם מתאים לגידול בעציץ וגם בחוץ, כך גם אם אתם בלי גינה אתם יכולים להנות מכרוב טרי ומרענן בהישג יד. אז אם הסתקרנתם ומתחשק לכם לעשות סיבוב בגינה במקום בסופר, המשיכו לקרוא.
קצת על הכרוב
הכרוב הוא ירק ממשפחת המצליבים, והוא מאופיין בעלים לבנים וירוקים או לבנים וסגולים הצפופים אחד על השני ומרכיבים צורת כדור. הכרוב יכול לגדול רק במזג אוויר קריר, כך שאפשר לשתול אותו רק בסתיו ובחורף והקצירה שלו תיעשה בתחילת האביב לפני שנהיה חם מידי. לכרוב מקושרות סגולות רפואיות רבות כגון ניקוי רעלים בעזרת נוגדי חמצון, בעל תכונות אנטי דלקתיות וגם בעל תכונות נוגדות סרטן. כך שעת אכילת הכרוב אתם לא רק נהנים, אלא גם עוזרים לגוף שלכם ומזינים אותו בוויטמינים ומינרלים שהכרחיים לבריאות.
גידול כרוב תנאי גידול – מדריך מזורז
- עונה – ספטמבר – פברואר.
- שמש – שמש ישירה.
- השקיה – בינונית..
- פריחה – פרחים צהובים.
- גיזום – אין צורך.
- קצב צמיחה – מהיר.
- חולשה – מחסור בהשקיה, זחלי לבנין הכרוב.
אז איפה אפשר לשתול את הכרוב?
קודם כל, מומלץ לגדל את הכרוב באדמה עשירה בחומרים אורגניים, בשביל לעשות זאת כמו שצריך מכסים את אזורי השתילה בקומפוסט אורגני או תערובת קנויה לשתילת צמחים בעובי של 5 – 7 ס"מ, כך שבסוף הכנת האזורים תהיה להם שכבת אדמה בעובי של 30 ס"מ.
אפשר גם לגדל את הכרוב בעציץ או מיכל, אך הוא צריך להיות בעומק של 20-30 ליטר. אי אפשר לגדל כרוב באדנית פשוטה – כיוון שלא יהיה לא מספיק מקום להתפתח.
איך שותלים את הכרוב?
כפי שכתוב למעלה, הכרוב אוהב קור, לכן מומלץ לשתול אותו בעונות הסתיו והחורף. אנחנו ממליצים לכם להתחיל את תהליך הגידול באמצעות שתילים – כיוון שהנביטה אצל הכרוב (ומשפחת המצליבים באופן כללי) לוקחת זמן (בין 4-6 שבועות). אם אתם בכל זאת בוחרים להתחיל מזרעים, חשוב לעשות זאת כמה שיותר מוקדם בסתיו, בתוך הבית ליד חלון מואר, שמרו על המשטח לח כל הזמן. הערה חשובה: שימו לב שאתם לא מציפים במים, השתמשו בשפריצר וכל פעם שהאדמה מתייבשת רססו בזהירות. לאחר מספר שבועות, כשהשתיל יוציא 2 עלים אמיתיים, תוכלו להעביר אותו למקום השתילה הסופי – בין אם זה בעציץ או בערוגה.
לאחר מכן, שותלים את השתילים במרחקים של 45 עד 61 ס"מ אחד מהשני, ובשורות של 61 עד 91 ס"מ, אתם יכולים גם לשתול את הכרוב במרחקים יותר קטנים, אך קחו בחשבון שראש הכרוב יצא קטן יותר בגודלו.
איך מטפלים בכרוב?
הכרוב אמנם ירק קל לגידול, אך יש דבר אחד שחשוב לדעת לגביו וזה שהוא דורש השקיה סדירה! השקיה לא סדירה עלולה לגרום לעיכוב בצמיחת הראשים ואף לראשים סדוקים, דבר שלא כיף לקבל אחרי ציפייה של כל כך הרבה ימים.
מלבד זאת, הכרוב עשוי לקבל מבקרים רבים בחורף – בעיקר שבלולים וזחלים של לבנין הכרוב. ייתכן ואתם תבחינו מדי פעם בחורים בעלים, אך אל תיבהלו – פשוט תקפידו מדי יום לסרוק היטב את העלים – גם מאחור. אם הבחנתם בזחלים או שבלולים תוכלו לאסוף אותם בכלי ולשחרר אותם במקום מרוחק.
ואיך קוטפים ומאחסנים את הכרוב?
לרוב הכרוב מגיע לגודלו הסופי בין חודשיים וחצי לשלושה חודשים. מומלץ לקטוף אותו כשהוא ממש יוצא החוצה ושהעלים שלו מקבלים גוון מעט חיוור. לאחר הקטיף – הכרוב לא מתחדש כמו ירקות אחרים, כיוון שהוא מוציא רק ראש אחד, לכן תוכלו לאחר מכן לעקור את כל הצמח.
עובדת בונוס – אפשר לאכול גם את העלים של הכרוב. תוכלו לשדרג איתם תבשילים, מרקים ואפילו להכין מהם ממולאים.
מבחינת אחסון – הכרוב יכול להישמר במקרר בין שבוע לשבועיים ואולי אפילו קצת יותר, אך אפשר גם לשמר את הכרוב במי מלח ולהפוך אותו לכרוב כבוש טעים במיוחד!
מקווים שהמדריך יעזור לכם לגדל כרוב כבר בסתיו הקרוב. יש לכם עוד שאלות? השאירו לנו תגובה, נחזור אליכם עם תשובה. שיהיה בהצלחה!
אולי יעניין אותך?
מה עדיף דשא סינטטי או דשא רגיל? יתרונות וחסרונות
אנשים רבים מתלבטים איזה סוג דשא לבחור לגינה שלהם, מצד אחד כל בעל בית מעוניין במראה ירוק של דשא טבעי ורענן עם ניחוחות קסומים של
הקמת גינה בשנת שמיטה מותר או אסור?
נושא שנת השמיטה חשוב לא רק עבור אלו שעוסקים בחקלאות למחייתם, אלא גם לגננים חובבים. אם גם אתם מתכננים להקים גינה או תוהים אם מותר
מגדיר סוקולנטים: שמות ותמונות של כל סוגי הסוקולנטים בישראל
כשלקוח פונה אליי ומבקש עזרה בהקמה של גינת סוקולנטים, אני תמיד מתרגש. בעיקר בגלל כל האפשרויות העומדות לפנינו, כל כך הרבה סוגי סוקולנטים, שדורשים כל כך
מדריך לגידול אורגנו – איך לגדל אורגנו טרי וטעים בבית?
אורגנו – הוא צמח תבלין מוכר ואהוב על רובנו, מעבר לכך שהוא מרכיב חיוני במנות, החל מפיצה ועד רטבי פסטה, סלטים יוונים ותבשילים ספרדיים, הוא גם
מדריך לגידול לואיזה (לימונית) – איך לגדל לואיזה טריה וטעימה בבית?
זה לימוני, רענן, אפשר להכין מזה תה או חליטה נפלאה, להוסיף לתבשילים, מאפים ולכל מקום שרוצים טעם מתקתק – כן, ניחשתם נכון, זו הלואיזה הלימונית.
מדריך לגידול רוזמרין – איך לגדל רוזמרין טרי וטעים בבית?
מי לא אוהב תפוחי אדמה בתנור עם קצת רוזמרין? רוזמרין, עשב תיבול שחובה בכל גינה ומטבח, משדרג תבשילים, עם ניחוח חזק ובעל סגולות רפואיות רבות. קל מאוד