תמיד רציתם לקטוף את השום שלכם הישר מהעציץ ולהשליך ישר אל תוך התבשיל? כנראה שכן. שום הוא כנראה אחד הירקות הכי טעימים שיש! אמנם לא אוכלים אותו אבל הוא משמש כתיבול כמעט בכל מנה, שלם, חתוך או כתוש, הוא תמיד בשימוש. אז תתפלאו או לא, לגדל שום זאת לא משימה קשה, ואפילו די קלה. אז מאיפה מתחילים בכלל? בכתבה הזאת ריכזנו לכם את כל הטיפים הכי חשובים לגידול שום! אז אם אתם כבר משתוקקים להוסיף ירק חדש לגינת במרפסת שלכם או לגינה בחצר, המשיכו לקרוא.
שום הוא ירק ששותלים בסתיו והוא מוכן לקראת פסח, ממש כשהאביב מגיע באופן רשמי והעלים שלו מתחילים להתייבש. הוא משמש כתיבול כמעט בכל מנה ישראלית, ואפילו אפשר להכין ממנו ממרח שום ריחני נפלא! (רק אל תשכחו לצחצח אחריו שיניים) ודבר חשוב לא פחות בשום, הוא שיש לו יתרונות בריאותיים עצומים! אחרי הכול, לא לשווא הוא קיבל את הכינוי "האנטיביוטיקה של הטבע."
איך מגדלים שום? המדריך המזורז
- עונה – סתיו-חורף.
- שמש – מלאה.
- השקיה – בינונית.
- פריחה – פרחים לבנים.
- גיזום – אין צורך.
- קצב צמיחה – בינוני.
- חולשה – כמעט ואין.
איך בוחרים איפה לשתול את השום?
כשבוחרים מקום לגדל בו את השום, חשוב שהמקום יהיה עם לפחות 6 עד 8 שעות אור בכל יום. בנוסף, לפני ששותלים את השום צריך להכין היטב את האדמה, כלומר לתחזק את הגינה ולהוציא את כל העשבים השוטים, לאוורר אותה היטב ולערבב בה קומפוסט.
האם אפשר לגדל שום באדנית?
בהחלט אפשר לגדל שום באדנית, אבל עדיף בעציץ עם 20 ליטר לפחות, כדי שיהיה לו מספיק מקום להתפתח.
אז איך שותלים את השום?
קודם כל, כל שן שום אמיתי שתשתלו – תהפוך להיות בסופו של דבר לשום שלם (שימו לב, זה לא תקף לשום הסיני שנמכר בסופרים). בנוסף, ככל ששן השום תהיה גדולה ובריאה יותר, כך גם השום שתקטפו יהיה – וזה אומר שאתם צריכים לבחור בקפידה את שיני השום שאתם מתכננים לשתול, בחרו רק את היפים והגדולים.
שום מעדיף אדמה קלה ושעשירה בחומרים מזינים – לכן, בין אתם מגדלים את השום בערוגה או בעציץ, הוסיפו בנדיבות קומפוסט לפני השתילה. את שיני השום יש לשתול במרווחים בין 5-10 ס"מ, ובעומק של כ2.5 ס"מ – כשהקצה המחודד פונה כלפי למעלה.
השום לא מפונק כל כך והוא לא זקוק להרבה מים, רק כשהאדמה מרגישה יבשה זה אומר שהוא שצריך להשקות אותו. עם זאת, השום לא מסתדר טוב עם מתחרים וצריך תמיד לוודא שאין עשבים שוטים ביחד אתו באותו העציץ/בערוגה ואם יש אז תעקרו אותם כי השום זקוק לכל החומרים המזינים לעצמו.
מה הם המזיקים והמחלות של השום?
לשמחתכם, לשום אין הרבה בעיות עם מזיקים בגינה, ובנוסף יש לו גם מעט מאוד בעיות עם מחלות שפוגעות בירקות אחרים. הדבר היחידי שעשוי לפגוע בו אלה מחלות פטרייתיות שנגרמות במצבי קור קיצוניים – זה יכול להוביל לכך שהשום יירקב. אין כל כך דרך להתמודד עם זה מלבד עקירת השתילים הנגועים.
איך קוצרים את השום?
אז איך יודעים בכלל מתי הגיע הזמן לקצור את השום? בשביל זה צריך לבדוק אם העלווה שלו התייבשה – כשהעלים שלו צהובים זה עדיין לא הזמן, עדיף לחכות שהם לגמרי יתייבשו.
כשאתם באים לקטוף את השום, אל תמשכו את השום ותנסו לעקור אותו עם הידיים – במקום זאת, חפרו מסביבו בעדינות ורק אז הוציאו אותו.
הערה חשובה: אל תמתינו עם הקטיף יותר מדי
במצבים בהם לא קוטפים הזמן, השיניים של השום עלולות להתפצל וכך גם הקליפה, דבר שיחשוף את שיני השום למזיקים ומחלות.
ואחרי שקצרתם, איך מאחסנים את השום?
קודם כל אחרי הקצירה של השום עליכם לייבש אותו הפוך על חבל בקבוצות של עד 4 ביחד, במקום מאוורר, מוצל ויבש למשך שבועיים.
לאחר שקליפת השום יבשה ומזכירה מרקם של נייר, והשורשים גם כן יבשים, יש לאחסן אותו במקום קריר, מוצל ויבש – בתנאים אלו הוא יכול להישמר במשך חודשים!
לסיכום,
אחרי שקראתם כאן את כל הטיפים ולמדתם איך לגדל שום כמו מקצוענים, הגיע תורכם ליישם את זה! אז תהיו סבלניים ותנו לו את מה שהוא צריך כדי לגדול – ואם תעקבו אחר ההוראות בפסח תוכלו להתגאות בראשי שום חתיכים וטעימים. שיהיה בהצלחה! יש לך שאלות נוספות בנושא ירקות המתאימים לגינת ירק?
צרו איתנו קשר ונשמח לעזור לכם
אולי יעניין אותך?
מה עדיף דשא סינטטי או דשא רגיל? יתרונות וחסרונות
אנשים רבים מתלבטים איזה סוג דשא לבחור לגינה שלהם, מצד אחד כל בעל בית מעוניין במראה ירוק של דשא טבעי ורענן עם ניחוחות קסומים של
הקמת גינה בשנת שמיטה מותר או אסור?
נושא שנת השמיטה חשוב לא רק עבור אלו שעוסקים בחקלאות למחייתם, אלא גם לגננים חובבים. אם גם אתם מתכננים להקים גינה או תוהים אם מותר
מגדיר סוקולנטים: שמות ותמונות של כל סוגי הסוקולנטים בישראל
כשלקוח פונה אליי ומבקש עזרה בהקמה של גינת סוקולנטים, אני תמיד מתרגש. בעיקר בגלל כל האפשרויות העומדות לפנינו, כל כך הרבה סוגי סוקולנטים, שדורשים כל כך
מדריך לגידול כרוב – איך לגדל כרוב טרי וטעים בבית?
מי לא אוהב כרוב? הוא מושלם בסלטים, בתבשילים או סתם בתור כרוב כבוש לנשנוש, וזה כבר ידוע שבנוסף לטעם המרענן והטעים שלו, הוא גם ידוע
מדריך לגידול אורגנו – איך לגדל אורגנו טרי וטעים בבית?
אורגנו – הוא צמח תבלין מוכר ואהוב על רובנו, מעבר לכך שהוא מרכיב חיוני במנות, החל מפיצה ועד רטבי פסטה, סלטים יוונים ותבשילים ספרדיים, הוא גם
מדריך לגידול לואיזה (לימונית) – איך לגדל לואיזה טריה וטעימה בבית?
זה לימוני, רענן, אפשר להכין מזה תה או חליטה נפלאה, להוסיף לתבשילים, מאפים ולכל מקום שרוצים טעם מתקתק – כן, ניחשתם נכון, זו הלואיזה הלימונית.