כל גינה שבה שותלים צמחים מסוגים שונים זקוקה למספר דברים באופן שוטף: מים, אור שמש וחומרי הזנה. כיום יש מספר אפשרויות לדישון של צמחים, כאשר אחת הפופולריות היא קומפוסט. בין ששמעתם את המונח הזה בעבר ובין שלא, חשוב להכיר את התרכובת הייחודית הזו, בייחוד אם אתם מתכננים להקים גינה חדשה, או לחדש גינה קיימת.
כאן נגלה מה זה קומפוסט, כיצד הוא תורם לאדמה וכיצד הוא יוכל לעזור לכם בגידול גינה עשירה ופורחת.
תוכן עניינים
מה זה קומפוסט?
קומפוסט, או בעברית "רקבובית", זו פסולת אורגנית מפורקת, עשירה ברכיבים תזונתיים, שיכולה לשמש בתחזוקת גינה או בחקלאות כדי לשפר את האדמה ולהמריץ את צמיחת הצמחים. קומפוסט נוצר כתוצאה מפירוק אירובי, שמתרחש כאשר מיקרואורגניזמים כמו חיידקים, פטריות ותולעי אדמה, מפרקים פריטים אורגניים כמו פסולת מזון, עלים, גזרי דשא, ועוד.
התרכובת הזו נועדה בעצם ל"תיקון" אדמה עם חומרי תזונה חיוניים. הכנת קומפוסט אורגני מהווה טכניקה ירוקה וידידותית לסביבה לניהול פסולת אורגנית, מה שיכול להפחית את כמויות הפסולת שמושלכות למזבלות, תוך הגברת בריאות הקרקע ועידוד חקלאות בת קיימא.
במה קומפוסט תורם לאדמה?
קומפוסט לגינה מביא עמו מספר יתרונות חשובים לאדמה:
- משפר את הרכב האדמה – קומפוסט מכיל בתוכו רכיבים וחומרים אורגניים ותרכובות אחרות הממזערות את דחיסות הקרקע תוך שיפור אוורור הקרקע, הניקוז ואחזקת המים. לאדמה דחוסה יש מבנה ומרקם קרקע שאינם מאפשרים הזנה מיטבית של הצמחים, מה שמגביל את חדירת המים וספיגתם. באמצעות שילוב קומפוסט באדמה, ניתן לשפר את יכולת האדמה לשמור על מים, וכתוצאה מכך להביא לצמיחה משופרת.
- מגביר יכולות החזקת מים – קומפוסט הוא חומר נהדר לאגירת מים; לאדמה מועשרת בקומפוסט יש יכולת החזקת מים גדולה יותר וחדירה משופרת לנוזלים, מה שהופך אותה לעמידה יותר להתייבשות. האדמה הופכת עמידה יותר לבצורת על ידי אגירת מים רבה יותר, מה שעוזר לצמחים בתקופות יבשות, שבהחלט יש כאלו במהלך השנה בישראל.
- משפר את פוריות הקרקע – קומפוסט אורגני איכותי כולל בתוכו רכיבים חיוניים, לרבות זרחן, חנקן ואשלגן, הדרושים לצמיחה בריאה של צמחים. כאשר מוסיפים קומפוסט לאדמה, הוא מספק את חומרי המזון הללו לצמחים בצורה של שחרור איטי, מה שמאפשר לצמחים לספוג אותם בצורה יעילה יותר לאורך זמן. קומפוסט כולל גם מיקרו-נוטריינטים, שצמחים דורשים בכמויות קטנות כדי להתפתח כראוי, כך שהוא מעשיר את האדמה והופך אותה לפורייה ושמישה יותר עבור צמחים מסוגים שונים.
- מסייע בדחיקת מחלות צמחים – קומפוסט מכיל מיקרואורגניזמים מועילים כגון חיידקים, פטריות, תולעים, ופרוטוזואה המסייעים בדיכוי מחלות דשא וצמחים. האורגניזמים אלו יכולים לשפר את היכולת הטבעית של האדמה להתנגד למחלות, ובכך הוא מהווה חלופה מיטיבה לסביבה, לעומת חומרי הדברה כימיים.
- מאזן רמות חומציות באדמה – pH של הקרקע הוא מדד לחומציות או בסיסיות, המשפיעה על צמיחת הצמח. צמחים דורשים טווח pH מדויק באדמה שלהם לצמיחה והתפתחות מקסימלית. קומפוסט מכיל מספר רכיבים המשמשים לאיזון ה-pH של האדמה, מה שהופך אותה למתאימה יותר לגידול צמחים.
- מפחית שחיקה של הקרקע – קומפוסט מכיל חומר אורגני, המסייע בהידוק של חלקיקי אדמה יחד. על ידי שיפור מבנה הקרקע וחדירת מים, פעול זו מפחיתה את שחיקת הקרקע. כאשר מבנה הקרקע משופר, רוח וגשם נוטים פחות לשטוף אותה, ובכך האדמה יציבה יותר.
מתי נשתמש בקומפוסט?
ניתן להשתמש בקומפוסט בדרכים שונות במהלך השנה, בהתאם לצרכי הגינון שלכם. האביב הוא זמן אידיאלי להוסיף קומפוסט לגינות, מפני שטמפרטורות האדמה מתחילות להתחמם, ועונת הגידול עומדת להתחיל. עונת הסתיו הוא גם זמן טוב להוסיף דשן קומפוסט לאדמה.
בנוסף, ניתן להוסיף קומפוסט לאדמה ולאפשר לו להתפרק באיטיות במהלך חודשי החורף. בתקופה הזו הוא יכול לשחרר חומרים מזינים לעונת השתילה הבאה. חשוב גם להוסיף קומפוסט לאדמה לפני הקמת ערוגות שתילה חדשות. בתקופה הזו יש לערבב את הקומפוסט לחלוטין באדמה, וכתוצאה מכך נוצר מצע גידול עשיר בחומרים מזינים עבור הצמחים שתשתלו.
יתר על כן, דשן קומפוסט יכול לשמש להוספה על שטח פניי האדמה, ולא רק בתוכה: הפעולה הזו מועילה במיוחד לצמחים מבוססים עם שורשים הזקוקים לחיזוק תזונה. ריסוס נוזל קומפוסט על צמחים גם הוא יכול להיות מועיל במיוחד לפוריות והחיוניות של צמחים. כיצד מכינים נוזל שכזה? באמצעות טבילה של פסולת אורגנית המיועדת לקומפוסט במים, ליצירת דשן נוזלי עשיר בחומרים מזינים.
מה מכיל קומפוסט?
כאמור, קומפוסט נוצר כתוצאה מפירוק של פריטים אורגניים, לרבות קליפות, עלים, חומרי מזון, ועוד. כתוצאה מהפירוק, קומפוסט מכיל בדרך כלל אשלגן, חנקן, זרחן, מגנזיום, סידן, ברזל ומנגן. יתר על כן, ישנן תרכובות קומפוסט שמכילות "הומוס" – חומר אורגני שחור החיוני ליכולתה של הקרקע להחזיק לחות ולקיים מבנה קרקע בריא.
ישנו גם קומפוסט שכולל תולעים, אשר מסייעות לפירוק הרכיבים האורגניים למיקרו-נוטריינטים שציינו מעלה. קומפוסט תולעים משפר את איכות הקרקע אף יותר, ותרכובות קומפוסט יעילות במיוחד למגוון סוגי גידולים.
אילו מיקרו אנזימים נמצאים שם?
מלבד מיקרו-נוטריינטים, קומפוסט מכיל גם יצורים חיים זעירים, הקרויים "מיקרואורגניזמים". היצורים הזעירים האלו הנחוצים לקומפוסט ומועילים לבריאות הקרקע, והם כוללים חיידקים, פטריות, נמטודות ופרוטוזואה.
מלבדם, קומפוסט מכיל גם חיידקים, שהם חיידקים הם המיקרואורגניזמים הרבים והמגוונים ביותר בתרכובות האלו. חיידקים מסוגים שונים שמתפתחים בקומפוסט הם קריטיים בפירוק של חומרים אורגניים מורכבים ובשחרור של חומרים מזינים.
פטריות המצויות בתרכובות קומפוסט גם הן תורמות באופן משמעותי לפירוק חומרים אורגניים בדרך ליצירת קומפוסט. פטריות מפרקות חומרים קשים יותר, כמו פסולת עץ, ומייצרים אנזימים המסייעים בשחרור חומרים מזינים לקומפוסט.
פרוטוזואה ונמטודות נמצאות במספרים נמוכים יותר בקומפוסט לעומת חיידקים ופטריות. אולם, המיקרואורגניזמים האלו הם משמעותיים מכיוון שהם מסייעים במניעת פלישת מזיקים והיווצרות מחלות על ידי שמירה על אוכלוסיית החיידקים המועילים.
לצד כל אלו, קומפוסט עשוי להכיל גם חרקים מועילים ואורגניזמים אחרים, כגון תולעי אדמה, המסייעים לאוורר את האדמה ולבצע פירוק נוסף של חומרים אורגניים.
מחיר קומפוסט
קומפוסט מחיר משתנה לפי סוג הקומפוסט שרוכשים, ולפי הכמות שרוכשים. קומפוסט אורגני מחיר התחלתי הוא כ-20 ₪ עבור שק של 25 ליטר.
גינון ידידותי לסביבה עם קומפוסט אורגני
קומפוסט מאפשר לנצל רכיבים רבים שבדרך כלל נזרקים לפח, והוא חלק משמעותי בגינון בר-קיימא בכל רחבי העולם. כאשר מתכננים גינה, מכל סוג שלא תהיה, קומפוסט הוא רכיב שלא מומלץ לוותר עליו. כדי ליהנות מהיתרונות הרבים של קומפוסט, חשוב להשתמש במוצר איכותי, וכן להשתמש בו בצורה נכונה.
בחברת הגנן הנדיב אנחנו מאמינים בחקלאות שמיטיבה עם הסביבה, ומתמחים בתכנון, הקמה ותחזוקה של גינות ממגוון סוגים. דשן קומפוסט הוא חלק בלתי נפרד מגינון אקולוגי, ובגנן הנדיב אנחנו משלבים קומפוסט אורגני איכותי במיוחד בעת הצורך. בין שאתם מתכננים גינה קטנה או גדולה, תוכלו ליהנות מתוצאות לטווח ארוך עם חומרי דישון איכותיים לדשא וטיפול נכון לגינה.
בגנן הנדיב, גינון אקולוגי ואורבני, אנחנו זמינים לכם בכל עת, ונשמח לספק לכם מידע, ייעוץ ושירות לכל צורכי הגינון שלכם. אנחנו נותנים לטבע לעשות את שלו, עם תוצאות יפיפיות, בריאות לטבע ועמידות לאורך זמן.
שאלות ותשובות
למה משמש קומפוסט?
קומפוסט משמש להוספת חומרי הזנה לקרקע אשר חיוניים לגדילת צמחים. החומרים האלו נוצרים באמצעות פירוק של פריטים אורגניים לחלקיקים קטנים שיכולים לחדור לשורשי הצמחים.
האם קומפוסט מסייע לגידולים?
בהחלט; קומפוסט מכיל מיקרו נוטריינטים חיוניים, כמו חנקן, אשלגן ופוספט, אשר מסייעים לגדילה מיטבית של צמחים מסוגים שונים.
איך יודעים שהקומפוסט מוכן?
קומפוסט אשר מוכן לשימוש הוא בעל המאפיינים הבאים, שמעידים על כך שניתן להשתמש בו: צבע כהה, מרקם מתפורר שמזכיר אדמת גידול, הרכיבים המקוריים התפרקו ואינם ניתנים לזיהוי, הוא מדיף ריח אדמתי ולח והוא נראה אחיד מבחינת מראה ומרקם.
מה ההבדל בין קומפוסט להומוס?
ההבדל המרכזי בין קומפוסט להומוס הוא השלב שבו הם נמצאים: קומפוסט הוא תרכובת של חומרים אורגניים שפורקו באופן חלקי, והוא דורש תחזוקה וערבוב כדי להגיע לשלב שבו ניתן להשתמש בו. בשלב השמיש, הקומפוסט הוא בעל מרקם אדמתי, והוא כולל בתוכו מיקרו נוטריינטים שצמחים יכולים לנצל.
הומוס, לעומת זאת, הוא השלב הסופי של פירוק חומרים אורגניים: הוא בצבע חום כהה עד שחור, פירורי ובעל מרקם ספוגי. הוא מכיל בתוכו תרכובות אורגניות מורכבות, כמו חומצות הומיות, שמשפרות את פוריות הקרקע. קומפוסט כולל יותר רכיבי תזונתיים, שיכולים להמשיך ולעבור פירוק, בעוד שהומוס אינו יכול להתפרק עוד.
מה מחיר קומפוסט אורגני?
מחירו של קומפוסט אורגני מתחיל מ-20 ₪ לערך לאריזה של 25 ליטר, ומחירו משתנה בהתאם לסוגו, הרכבו והכמות הנרכשת.