סובלים ממתקפת מזיקים בגינה? רגע לפני שאתם שולפים את התותחים הכבדים ומתחילים לרסס את האדמה שלכם בכל סוגי חומרי ההדברה כימיים – יש כמה דברים שכדאי שתדעו:
- הדברה כימית מזיקה לאיכות הסביבה, היא גם עשויה לפגוע בבריאות שלכם, על אחת כמה כמה אם אתם מגדלים את הירקות שלכם בעצמכם.
- כדאי לדעת שהיום מזיקים רבים פיתחו עמידות בפני חומרי הדברה, כך לדוגמה – האקרית אדומה כמעט לא מושפעת מהחומרים שמוצעים היום במשתלות. אז מה עושים? הדברה ביולוגית! מה זה, איך ולמה? כל הפרטים במאמר הבא.

מה זה בכלל הדברה ביולוגית?
בטבע, לכל מזיק יש טורף – ועל העיקרון הזה מבוססת ההדברה הביולוגית. למעשה, בהדברה מסוג זה אנחנו משתמשים בחרקים או בעלי חיים מסוימים כדי לדלל או להיפטר לחלוטין ממזיק אשר פוגע בצמחים היפים שעמלנו בגידולם כל כך הרבה זמן.
בהדברה ביולוגית, אפשר לומר שהשליטה עוברת לידיים שלכם על ידי כך שאתם מתערבים באופן יזום בשטח הגידול שלכם כדי להיפטר מכל המזיקים שפקדו את גינתכם. אגב, באופן טבעי בהרבה גינות מתרחשת הדברה ביולוגית גם ללא כל התערבות מצידנו, אם לדוגמה יצא לכם לראות חיפושיות פרת משה רבינו, סביר להניח שזה בגלל שיש לכם שם כמה כנימות שהן מנשנשות. כן, כן, החיפושית התמימה הזו לכאורה, היא האויבת מספר 1 של כל הכנימות, וגם בה משתמשים במסגרת הדברה ביולוגית.
באילו מקרים כדאי להשתמש בהדברה ביולוגית?
הדברה ביולוגית מתאימה לכל מי שסובל ממכת מזיקים בגינה ולכל סוגי המזיקים שיש.
החל מכנימות, אקריות, תריפסים, עשים, פשפשים ועוד. אם יש לכם כמות קטנה יחסית של מזיקים, אנחנו ממליצים לכם לנסות קודם פתרונות אורגניים שונים לפני שאתם פונים להדברה ביולוגית, מהסיבה הפשוטה שאם אין לכם מספיק "אוכל" לספק לאותם טורפים טבעיים, אז הם ילכו לרעות בשדות זרים (או במילים אחרות, יעזבו לגינה של השכנים שלכם).
הדברה ביולוגית מתאימה לאנשים שסובלים מהתרבות בלתי מבוקרת של מזיקים, לבעלי משקים ושטחים חקלאיים שמבחינים בהתפרצות מסוימת.
בנוסף, הדברה ביולוגית נהוג לעשות רק בחודשים החמים, כיוון שזו התקופה בה כל המזיקים מתעוררים וגם הטורפים שלהם. בחורף, לא ניתן להשתמש בהדברה ביולוגית כיוון שהטורפים הטבעיים אינם פעילים בטמפרטורות מסוימות.

איך הדברה ביולוגית עובדת?
כאמור, בהדברה ביולוגית אנחנו נפזר בשטח הגידול אויבים טבעיים לסוג הספציפי של המזיק שנמצא לנו בגינה. התהליך מתחיל קודם כל בזיהוי מדויק של המזיק, ככל הנראה אתם תתבקשו לצלם את הצמח ואם אתם רואים גם את המזיק, לאחר אפיון אתם תקבלו הצעה לאויב טבעי שתוכלו לרכוש.
אפשר לומר שהאויבים הטבעיים של המזיקים הם שכירי החרב שלכם, הם גודלו בתנאים מיוחדים ונשמרים בהקפאה עד לרגע הפיזור שלהם בגינה. לאחר מכן, תצטרכו לעקוב אחר ההצלחה שלהם וגם לוודא שאחרי הדברה הם לא ממשיכים להתרבות בקצב מסחרר, כיוון שזה עשוי לפגוע במאזן האקולוגי (זה גם בין החסרונות הבודדים של סוג הדברה זה).
האם הטורפים הטבעיים עלולים לפגוע בצמחים שלי?
לא. החרקים המדבירים בשום פנים לא מתעניינים בצמחים שלכם, כל מה שמעניין אותם זה לאכול את המזיקים.
איך אני אדע שהטורפים הטבעיים לא ייעלמו פתאום או ילכו לחצר של השכן?
כל עוד יש מזיקים בגינה שלכם – הם ימשיכו לאכול אותם. ברגע שהמזיקים ייעלמו, כך גם המדבירים הטבעיים שלכם יעזבו בחיפוש אחר מזון במקומות אחרים.

מהם היתרונות של הדברה ביולוגית?
להדברה ביולוגית יש כמה יתרונות ברורים:
- בטיחות – בניגוד לשיטות הדברה אחרות, הדברה ביולוגית פוגעת נטו במזיק – ולא בצמח, בפרי ובוודאי שלא מהווה סיכון לבעלי חיים ולבני אדם.
- מהירות – הדברה ביולוגית נחשבת לאפקטיבית והמהירה ביותר, מהרגע שתשחררו את האויבים הטבעיים בגינתכם, תוך כמה ימים אתם תראו איך המזיקים נעלמים.
- פשוט – הדברה ביולוגית לא דורשת מכם מאמץ, למעשה אתם לא צריכים לעשות כלום מלבד לשחרר את הטורפים הטבעיים ולחכות שהטבע יעשה את שלו.
- ירוק – הדברה ביולוגית ידידותית לסביבה בהשוואה לחומרי הדברה כימיים.
- חיסכון כספי – שימוש בטורפים טבעיים יכול לחסוך לכם הרבה כסף וזמן.
דוגמאות להדברה ביולוגית
#1 הדברה ביולוגית נגש עש המנהרות
אם לדוגמה שמתם לב שיש שבילים בהירים או לבנים על העלים שלכם, ככל הנראה מדובר בעש המנהרות, או בשמו המוכר "המנהרן". לרוב, שמדובר בנגעים בודדים, אין לכם מה לחשוש, אך אם אתם רואים שזה מתחיל להתפשט, אתם בבעיה. מנהרות אלה מקטינות את שטח העלה ולאט לאט מחלישות את הצמח, לפעמים עד לייבוש ומוות מוחלט. במקרה כזה, תוכלו להשתמש בצרעת דיגליפוס (אל תדאגו, היא לא עוקצת בני אדם). מדובר בצרעה טפילית שמשתקת את הזבוב ומטילה לידו ביצה. במשך מספר ימים הצרעה תמשיך להתפתח ליד הזבוב ולהשתמש בו בתור מזון.
#2 הדברה ביולוגית נגד אקרית קורים
אקרית קורים היא צרה צרורה לכל המגדלים. אקריות ניזונות מהכלורופלסטים של הצמח וכתוצאה מכך אתם עשויים להבחין בנקודות וסימנים צהובים על הצמח. בהתחלה זה יכול להיראות לא כל כך נורא, אבל אם תמשיכו להזניח זה עשוי מהר מאוד להוביל למותו של הצמח. בנוסף, אם מתרחשת התרבות לא מבוקרת הן מתחילות לפתח קורים מאחורי העלים כדי להגן על המושבה וגם לנוע בקלות רבה יותר על הצמח. שימו לב שאקריות מתפשטות במהירות ויכולות בקלות להגיע לכל חלקה טובה בגינתכם. במצב הזה, הדברה ביולוגית מציעה לכם להיעזר באקרית סבירסקי שניזונה מאקריות קורים ופשוט טורפת אותן במהירות. כדאי לדעת שאקרית סבירסקי טובה גם במצבים של כנימות, תריפסים ואקריות עיוותים.
#3 הדברה נגד כנימות
כנימה היא אחת המזיקים הנפוצים ביותר בגינה הביתית. הכנימות, מתחילות להתרבות כשהטמפרטורות עולות והן ממש מוצצות את הלשד מהעלים של הצמח וכתוצאה מכך מחלישות אותו ובמצבים חמורים גם הורגות. יש מגוון סוגים של כנימות, בצבעים וגדלים שונים והן מתרבות במהירות. במצבים בהם המצב יצא מכל שליטה, תוכלו להיעזר בהדברה ביולוגית שתעלים במהרה את אותן כנימות. החל ממושית השבע (פרת משה רבינו) שתשמח לאכול אותן או צרעת אפידיוס שתטיל את ביציה בתוך הכנימה, הביצה תגדל בתוך הגוף שלה עד שתגרום למותה.
כמה מילים אחרונות,
הדברה ביולוגית היא ללא ספק הפתרון האפקטיבי ביותר לבעיית המזיקים בגינה. כל מה שאתם צריכים לעשות, הוא לתת למומחה לזהות את סוג המזיק ולאחר מכן להתאים עבורו את האויב הטבעי שלו. מהר מאוד אתם תיהנו מגינה בריאה ונקיה ממזיקים.
אם יש לכם עוד שאלות, מוזמנים ליצור איתנו קשר, נשמח לענות לכם על כל שאלה בנושא 😊
אולי יעניין אותך

10 סוגי סוקולנטים עם טיפים לגידול וטיפול בסוקולנטים
כשלקוח פונה אליי ומבקש עזרה בהקמה של גינת סוקולנטים, אני תמיד מתרגש. בעיקר בגלל כל האפשרויות העומדות לפנינו, כל כך הרבה סוגי סוקולנטים, שדורשים כל כך

מדריך לגידול כרוב – איך לגדל כרוב טרי וטעים בבית?
מי לא אוהב כרוב? הוא מושלם בסלטים, בתבשילים או סתם בתור כרוב כבוש לנשנוש, וזה כבר ידוע שבנוסף לטעם המרענן והטעים שלו, הוא גם ידוע

מדריך לגידול אורגנו – איך לגדל אורגנו טרי וטעים בבית?
אורגנו – הוא צמח תבלין מוכר ואהוב על רובנו, מעבר לכך שהוא מרכיב חיוני במנות, החל מפיצה ועד רטבי פסטה, סלטים יוונים ותבשילים ספרדיים, הוא גם

מדריך לגידול לואיזה (לימונית) – איך לגדל לואיזה טריה וטעימה בבית?
זה לימוני, רענן, אפשר להכין מזה תה או חליטה נפלאה, להוסיף לתבשילים, מאפים ולכל מקום שרוצים טעם מתקתק – כן, ניחשתם נכון, זו הלואיזה הלימונית.

מדריך לגידול רוזמרין – איך לגדל רוזמרין טרי וטעים בבית?
מי לא אוהב תפוחי אדמה בתנור עם קצת רוזמרין? רוזמרין, עשב תיבול שחובה בכל גינה ומטבח, משדרג תבשילים, עם ניחוח חזק ובעל סגולות רפואיות רבות. קל מאוד

מדריך לגידול ברוקולי – איך לגדל ברוקולי טרי וטעים בבית?
ברוקולי – מכונה גם מלך הירקות החורפיים, הוא פופולרי בזכות תכולת הוויטמינים הגבוהה שלו, הסגולות הרפואיות וכמובן ידוע הרבה בזכות הטעם המשובח שלו שמשדרג מנות

מדריך לגידול גזר – איך לגדל גזר טרי וטעים בבית?
אם תמיד חלמתם על לגדל גינת ירק קטנה ושופעת בגינה או במרפסת, אבל אתם מפחדים שזאת אחריות גדולה מידי, או שחס וחלילה תהפכו לרוצחי צמחים?!

מדריך לגידול חסה – איך מגדלים חסה טרייה וטעימה בבית?
אולי תתפלאו לגלות, אבל החסה האהובה שהולכת עם כל סלט – סופר קלה לגידול ויותר מזה – אפשר לגדל אותה כמעט בכל מקום – באדמה,

מדריך לגידול שום – איך לגדל שום בגינה בבית?
תמיד רציתם לקטוף את השום שלכם הישר מהעציץ ולהשליך ישר אל תוך התבשיל? כנראה שכן. שום הוא כנראה אחד הירקות הכי טעימים שיש! אמנם לא

מדריך לגידול צמחי תבלין בקלות – איך לגדל עשבי תיבול וצמחי תבלין בבית?
הם נמצאים בכל ארון מטבח, מתווספים להמון תבשילים ממטבחים שונים, ולפעמים הם שם פשוט בשביל הניחוח והתפאורה. כן, ניחשתם נכון, אנחנו מדברים על צמחי תיבול

מדריך לגידול בצל – איך לגדל בצל לבן (בצל יבש) בגינה בבית?
גידול בצל זה דבר פשוט יותר ממה שחושבים: אם אתם יכולים לחפור בור קטן באדמה, אתם יכולים לגדל בצל בקלות, אבל אתם כן צריכים לדעת

מדריך לגידול שמיר – איך לגדל שמיר בבית?
הוא בעל מראה עדין, טעמו אפילו יותר עדין, ועדיין קיימים לא מעט אנשים שמתקשים להתחבר אליו. אז היום נעשה היכרות עם השמיר שכולנו מכירים, בתקווה