הם נמצאים בכל ארון מטבח, מתווספים להמון תבשילים ממטבחים שונים, ולפעמים הם שם פשוט בשביל הניחוח והתפאורה. כן, ניחשתם נכון, אנחנו מדברים על צמחי תיבול ועשבי תיבול, ואם לא ידעתם ממש קל לגדל אותם בעצמכם!
בתור מישהו שמגדל צמחי תבלין אני יכול לומר לכם שאין כמו החווייה של לקטוף את הנענע או הבזיליקום שגידלנו במו ידינו, כאשר הטריות והריח הדומיננטי פשוט עושים את ההבדל לעומת אלו שאנו קונים בסופר (ושלצערנו גם נוטים להירקב במקרר אחרי זמן קצר.) את עשבי התיבול נוכל לגדל למעשה בכל מקום – בגינה, במרפסת, וחלק אפילו בבית אם הוא מספיק מואר. בנוסף לטעם, לצמחי תיבול יתרונות בריאותיים רבים, למשל אורגנו, שהוא אנטיבקטריאלי, אנטי-ויראלי ומלא בנוגדי חמצון המסייעים במניעת סרטן. דוגמא נוספת היא רוזמרין, שמחקרים מראים כי הוא מסייע בהפחתת דלקות, ובשיפור זיכרון ומצב רוח. אז קדימה בואו נגלה איך מגדלים עשבי תיבול באמצעות המדריך הקצר שהכנו לכם!
בזיליקום
בזיליקום ממש אוהב שמש (כמו רוב צמחי התבלין) ולכן נחשוף אותו כמה שיותר. נשקה עד לרמה שהאדמה לחה (מומלץ מדי יום-יומיים לבדוק אם היא לחה או יבשה ולהשקות בהתאם). הגיזום חשוב מאוד לגידול הבזיליקום, ולכן נקטום את עליו הראשונים לעודד צמיחה, ובנוסף נשאף לגזום כשליש מכמות העלים בצמח – אלו הנמצאים מעל ההתפצלות בגבעול.
כוסברה
בדומה לבזיליקום גם את הכוסברה קל לגדל, היא אוהבת שמש וזקוקה לאדמה לחה ומנוקזת. בתוך שבוע-שבועיים כבר נוכל להתחיל לקטוף אותה, ומומלץ לקטוף את העלים שקרובים לאדמה בכדי לאפשר המשך צמיחה בריאה לצמח.
אורגנו
השיח "האיטלקי" שתמיד מזכיר לנו פיצה גדל טוב בשמש מלאה או חצי צל, וכמובן באדמה לחה ומנוקזת (ככל שחם יותר כך הקפידו להשקות כי האורגנו נוטה להתייבש במהירות). כמו כן נקפיד לגזום ענפים חלשים ומתים וכן נימנע מלהוריד את הענפים עד סופם. חשוב לציין כי ניתן לגדל אורגנו בעציץ אך לא מומלץ לגדלו בבית משום שהוא מעדיף אקלים חם.
נענע
יש שיאמרו שנענע היא המלכה של המטבח, אחרי שכידוע היא תמיד באה בטוב בתה ומחזקת טעמים בסלטים שונים. כיאה למלכה הנענע צריכה המון שמש ומים לכן נשאף לגדל את הנענע בעציץ (עם ניקוז ראוי של האדמה כמובן) משום שהיא נוטה להתפשט מאוד מהר בגינה ולפגוע בצמיחתם של צמחים אחרים. בנוסף, ניתן לכם, השפים והשפיות מביניכם טיפ חשוב: בהכנת סלטים ותבשילים חשוב לקצוץ את הנענע פעם אחת בלבד, אחרת היא תתחמצן לכם ותתחיל להשחיר – זה לא פוגע בטעם אבל כן במראה.
רוזמרין
לשיח הרוזמרין שימושים רבים ונוכל למצוא אותו למשל בתבשילים, חלקנו משתמשים בו לטיהור האוויר, ואם יש לנו ילדים אז ידוע שהוא עוזר בטיפול בכינים. כמו כן מדובר בצמח חזק במיוחד, ולכן אינו דורש דישון ומסתפק במעט מים. בדומה לנענע גם הרוזמרין הוא צמח שתלטן ולכן מומלץ לגדל אותו בעציץ אך לא בבית עקב הצורך שלו בשמש רבה.
טימין
יש כאלו שמתבלבלים קצת בינו לבין רוזמרין אך הטימין הוא שיח מיוחד במינו עם ניחוח חזק וטעם עשיר. הוא רגיש לשמש ישירה ולכן הקפידו לגדל אותו במקום עם שמש כמעט מלאה. כמו כן, מהרגע שראינו שהוא התבסס יש להשקות אותו עם מעט מים (מדובר בשיח חזק בדומה לרוזמרין ולכן צריך מעט מים ולא זקוק לדישון). בחודשי הקיץ יופיעו פרחים לבנים קטנים אותם נשאף לדלל משום שהם לא מועילים לצמיחת הטימין. בהמשך לכך, נשאף לגזום את העלים כך שישארו מספר עלים בקרקעית הענף.
לסיכום
גינת תבלינים עשבי תיבול תשדרג את החוויה שלכם במטבח ובשימושים רבים נוספים אם תקפידו לתת לה את החום והאה;בה לה היא זקוקה. אתם מוזמנים ומוזמנות להמשיך לקרוא על גידול של עשבי תיבול נוספים בבלוג שלנו!
מה הקשר בין העלים לגודל הבצל?!
אולי יעניין אותך?
מה עדיף דשא סינטטי או דשא רגיל? יתרונות וחסרונות
אנשים רבים מתלבטים איזה סוג דשא לבחור לגינה שלהם, מצד אחד כל בעל בית מעוניין במראה ירוק של דשא טבעי ורענן עם ניחוחות קסומים של
הקמת גינה בשנת שמיטה מותר או אסור?
נושא שנת השמיטה חשוב לא רק עבור אלו שעוסקים בחקלאות למחייתם, אלא גם לגננים חובבים. אם גם אתם מתכננים להקים גינה או תוהים אם מותר
מגדיר סוקולנטים: שמות ותמונות של כל סוגי הסוקולנטים בישראל
כשלקוח פונה אליי ומבקש עזרה בהקמה של גינת סוקולנטים, אני תמיד מתרגש. בעיקר בגלל כל האפשרויות העומדות לפנינו, כל כך הרבה סוגי סוקולנטים, שדורשים כל כך
מדריך לגידול כרוב – איך לגדל כרוב טרי וטעים בבית?
מי לא אוהב כרוב? הוא מושלם בסלטים, בתבשילים או סתם בתור כרוב כבוש לנשנוש, וזה כבר ידוע שבנוסף לטעם המרענן והטעים שלו, הוא גם ידוע
מדריך לגידול אורגנו – איך לגדל אורגנו טרי וטעים בבית?
אורגנו – הוא צמח תבלין מוכר ואהוב על רובנו, מעבר לכך שהוא מרכיב חיוני במנות, החל מפיצה ועד רטבי פסטה, סלטים יוונים ותבשילים ספרדיים, הוא גם
מדריך לגידול לואיזה (לימונית) – איך לגדל לואיזה טריה וטעימה בבית?
זה לימוני, רענן, אפשר להכין מזה תה או חליטה נפלאה, להוסיף לתבשילים, מאפים ולכל מקום שרוצים טעם מתקתק – כן, ניחשתם נכון, זו הלואיזה הלימונית.