להקים גינה, לשתול ולזרוע, לתחזק ולתפעל זה בהחלט אחד התחביבים הכיפיים ביותר לדעתי, ומסתבר שיש עוד רבים וטובים שחושבים ככה! אז אם גם אתם בתחילת הדרך או שכבר יש לכם גינה ואתם מחפשים איך להתחדש, המדריך הבא ילמד אתכם כיצד בוחרים צמחים לגינה, אילו סוגי צמחים מתאימים לגינה, וכמה מילים משמעותיות על אדמה, דשן ומים.
איך לבחור צמחים לגינה ביחס לשמש
הדבר הראשון והחשוב ביותר מתייחס לנושא השמש. בהתאם למידת החשיפה של הגינה לשמש, נדע אילו צמחים כדאי לשתול בה. כיצד נקבעת מידת החשיפה? בהתאם לכיוון אליו פונה הגינה. לדוגמא, גינה שפונה לכיוון דרום, תקבל שמש חזקה וישירה רוב שעות היום. גינה שפונה לכיוון מזרח, תקבל שמש חזקה כל הבוקר, ובשעות הצהריים השמש תמשיך בדרכה אל עבר המערב..
אנחנו לוקחים בחשבון את הפרמטר החשוב הזה על מנת לשתול את הצמחים שמתאימים לסוג הגינה. לדוגמא, צמחים שאוהבים הרבה שמש יישתלו בגינה מזרחית ודרומית. הדבר הראשון שחשוב לדעת הוא מה הכיוון של הגינה ביחס לשמש, ואם אתם לא בטוחים, מוזמנים כמובן להתייעץ איתי
סוגי צמחים לגינה והחצר
ישנם סוגי צמחים רבים ומגוונים לגינה, החל מעונתיים ורב שנתיים, צמחים טרופיים לגינה וצמחי תבלין, עצים, שיחים וצמחי נוי לגינה. מה מתאים לכם? בואו ניתן כמה דוגמאות לכל סוג:
- צמחים עונתיים – לשתילה בקיץ או בחורף, ילוו אתכם במהלך העונה. צמחים לחצר שכדאי לשתול בקיץ: טגטס, מרווה, פטוניה, ציניה, קוסמוס מנוצה, קתרנתוס ורוד, רגלה גדולת פרחים ועוד. לשתילה בחורף: לוע הארי, רקפת, אמנון ותמר, פטוניה, סלסלי כסף ועוד.
- צמחים לגינה רב שנתיים – לשתילה באדניות או באדמה, צמחים רב עונתיים לגינה כמובן ימלאו את הגינה שלכם בצבע כל השנה: גרניום וילה, דיכונדורה כסופה, פטוניה, גרניום, פנטס, חרצית ועוד.
- צמחים טרופיים לגינה – אפשר בהחלט ללכת על צמחי נוי לגינה מהסוג הטרופי, תוכלו לשתול ציפור גן עדן, דקלים, פיקוסים, שרכים, קיסוס, אלמון הודי, דרצנות, ורבנה, סביון רחב עלים, שיפלרות ועוד.
- צמחי תבלין לגינה – בתחום הזה תוכלו לחגוג ברצינות ולשתול או לזרוע סוגים רבים של צמחי תבלין וצמחי ירק לגינה: נענע, מליסה, מרווה, גרניום רפואי, בזיליקום, אורגנו, פטרוזיליה, כוסברה, עירית, שמיר, בצל ירוק, עלי דפנה ועוד.
- צמחים מטפסים לגינה– אחד הדברים היפים ביותר לדעתי הוא צמחים מטפסים לגינה שיכולים ליצור גדר חיה או לקשט את הקירות החיצוניים של הבית שלכם ולהוסיף המון יופי וצבע: בוגונוויליה, גפן, ויסטריה סינית, גפנית, אלמון הודי, פסיפלורה, פנדוראה ועוד.
- שיחים לגינה – השיחים הם ברובם רב שנתיים, ומסתעפים סמוך לקרקע. אם אתם רוצים לשתול שיחים לגינה, הנה מספר דוגמאות יפהפיות: אליוגינה הקאית, אלגיוגינה היגל, אוג רחוק, אקליפה מגוונת, בוהינית גלפין, ברהניה ועוד.
סוגי צמחים לחצר לפי מידת האור
- צמחים לשמש מלאה – מרבית צמחי הפירות זקוקים לשמש מלאה, כלומר לפחות ארבע שעות שמש בכל יום.
- צמחים לחצי צל או שמש חלקית – צמחים אלו גם כן אוהבים שמש וזקוקים לה, אבל יגיבו פחות טוב לשמש מלאה. צמחים אלו יצמחו נהדר במיקום שיכול להצל עליהם מפני קרינת שמש מלאה ולהעניק להם עד שעתיים של שמש ישירה ביום.
- צמחים לצל מלא – אלו הצמחים שיפרחו ירגישו הכי טוב בתוך הבית או בצל מלא, כגון פיקוס, סיגלית, שיפלרה ועוד.
שתילה באדניות או באדמה?
בין אם בחרתם לשתול באדמה או באדניות, כדאי להיעזר בתערובת שתילה שמכילה מינרלים וחומרי הזנה שונים שעושים טוב מאוד לצמחים. יש תערובת שתילה לצמחים בעציצים ואדניות, ויש תערובת שתילה שכדאי להוסיף באדמה. מדוע לשתול באדניות? אם אתם זמניים בבית בו אתם גרים עכשיו, ותרצו שהגינה שלכם תמשיך איתכם הלאה, אפשר בהחלט לשתול באדניות.
אם אתם שותלים באדמה, כדאי להוסיף קומפוסט לפני השתילה, כדי להכין את האדמה לקלוט את הצמחים והשתילים הכי טוב שאפשר.
מה לגבי השקיה?
בגדול יש לכם שתי אפשרויות: השקיה ידנית ומערכת השקיה ממוחשבת עם טפטפות. אני מבטיח לכם שהמערכת הממוחשבת פחות מורכבת ממה שהיא נשמעת, ולדעתי הרבה יותר מומלצת מהשקיה ידנית. בעצם מדובר בפריסה של צינורות לאורך קווי השתילה, והתאמה של טפטפות בגדלים המתאימים. כל זה מחובר למחשב השקיה קטן, שצמוד לחיבור הברז הראשי של הגינה, וזה כל הסיפור.
אתם לא צריכים לדאוג שתזכרו להשקות, ולחשוב על מי ישקה כשתסעו. זה לחלוטין משתלם ושווה את המאמץ, במיוחד כשמדובר בצמחים לגינה רב שנתיים, שזקוקים להשקיה מסודרת כל השנה.
אז איך יוצאים לדרך?
מילת המפתח היא תכנון. קודם כל כדאי לתכנן מראש מה הצמחים שתרצו לשתול, ואם אתם לא בטוחים, אני כאן למענכם. כדאי שנסתכל יחד על השטח של הגינה, על המרווח בין צמח לצמח, וכיצד כדאי לתכנן את הגינה שלכם, שיהיו בה צמחים לחצר שתמיד כיף לשטוף בהם את העיניים.
צמחים רב עונתיים לגינה שלכם, שצומחים כל השנה, צמחי תבלין לגינה שנותנים את הטאצ' האישי של מה שאתם אוהבים, ועוד ועוד.. לאחר מכן נתכנן ונבנה את נושא ההשקיה, אולי גם נוסיף אבני מדרך ומסלעות יפהפיות, ועיצוב טבעי ומשתלב, ביחד נבנה את הגינה המושלמת עבורכם!